Как правилно да съхранявате хранителните продукти в хладилника

18.12.2020, 16:00

Ето как точно да организирате подредбата във вашия хладилник, така че продуктите да имат възможно най-дълъг с най-добър вкус. Портфейлът ви ще ви е благодарен за това.

   
 
Как правилно да съхранявате хранителните продукти в хладилника

Няма нищо по-лошо от това да бъдете принудени да хвърляте съвършено добри хранителни продукти, само защото са били съхранявани по неправилен начин. Особено когато с огромно вълнение за пръв път сте решили да пробвате доставка на хранителни продукти от Foodpanda.

Ето как точно да организирате подредбата във вашия хладилник, така че продуктите да имат възможно най-дълъг с най-добър вкус. Портфейлът ви ще ви е благодарен за това.

Остатъци

Съхранявайте всички остатъци в непропускливи, прозрачни контейнери или опаковки.

Следвайте правилото "първи влез, първи излез": винаги първо яжте най-старите храни.

Оставете в хладилника остатъците в рамките на два часа след готвене. И няма нужда да чакате горещите храни да се охладят, преди да ги съхранявате ― модерните хладилници могат да се справят с топлината.

Разделете остатъците в малки плоски съдове, така че да се охладят по-бързо.

Не оставяйте в консерви остатъците от бульон от супа, риба тон, сос от червена боровинка или други храни. След като се отвори консервна кутия, остатъчният метал може да попадне в храната и да остави в нея лош вкус.

Месо, риба и птици

Те трябва да бъдат на най-студеното място във вашия хладилник - често, но не винаги, на дъното. В идеалния случай, е добре да се съхраняват в собствено чекмедже.

Дръжте цялото прясно месо, риба и птици в опаковката от магазина: повторното опаковане увеличава риска от излагане на храната на вредни бактерии.

Млечни продукти

Когато купувате нещо ново, като прясна кутия мляко, сложете по-старите предмети отпред, за да могат да се използват преди изтичане срока на годност.

Оставете извара, кисело мляко, яйца, заквасена сметана, мляко и сладкарска сметана в контейнерите, в които са влезли. Ако обаче прехвърлите мляко в друг съд или заквасена сметана в купа за сервиране, не ги връщайте в оригиналните контейнери. Вместо това, плътно ги покрийте с найлоново фолио.

Съхранявайте твърдите сирена в опаковката на магазина, докато ги използвате, след това ги увийте с восъчна хартия, фолио или го поставете в пластмасова кутия.

Пластмасовите бутилки за мляко имат повече смисъл от картонените, тъй като бактериите могат да растат в близост до картонения отвор и да влизат в чашата мляко всеки път, когато сипвате. Помнете, че и докато използвате млякото в рамките на срока му на годност, то трябва да бъде безопасно за пиене.

Каквото и да правите, не съхранявайте млякото си на вратата - това е най-топлото място в хладилника. Вратата трябва да се използва само за нетрайни напитки и подправки.

Плодове и зеленчуци

Дръжте плодовете и зеленчуците отделно и съхранявайте подобни с подобни: ябълки с ябълки, моркови с моркови и така нататък. Плодовете и зеленчуците отделят различни газове, които могат да причинят влошаване на състоянието на другите.

Съхранявайте плодовете и зеленчуците, податливи на изсъхване, в перфорирани или незапечатани найлонови торбички, за да поддържате влажна среда, но въпреки това въздухът да циркулира.

Не мийте продуктите, преди да ги охладите. Влагата може да доведе до по-бързо мухлясване и гниене.

А какъв е правилният ред?

Горен и среден рафт

Там трябва да държите готови за консумация храни, като млечни продукти, готови ястия и пакетирани храни, остатъци, варени меса и готови салати. Всички те трябва да бъдат покрити или държани в запечатани контейнери, за да се предотврати замърсяването. Готовите за консумация храни се съхраняват в горната част на хладилника, далеч от сурови храни, така че вредните бактерии да не могат да се прехвърлят от суровата храна в готвената.

Долен рафт

Сурово месо, птици и риба в запечатани съдове намират място там. Суровите меса винаги трябва да се съхраняват на дъното на хладилника, за да се предотврати кръстосано замърсяване. Уверете се, че всеки елемент е увит или в запечатан контейнер, така че да не влиза в контакт с други храни.

Чекмедже за салата

Логично, в чекмеджето се слагат плодове, зеленчуци и продукти за салата, които са били измити преди съхранението. Уверете се, че плодовете, зеленчуците и салатата ви са опаковани в хартия или плик с въздушни отвори, за да бъдат защитени от замърсяване.

За салати и билки - опитайте да ги увиете във влажна хартиена кърпа, преди да ги съхранявате, за да предотвратите изсъхването им и да ги запазите свежи за по-дълго.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ