Как ни влияе детето

17.12.2011, 10:04

   
 
Как ни влияе детето

Да станеш баща е голяма награда. Но я питайте тези татковци, на които децата им се качват на главата вечер, след тежък работен ден в офиса. И онези, които не ги оставят да се наспят в съботната сутрин. Как може това да е възнаграждаващо?

Всъщност, науката казва, че е! Учени са провели изследване продължило цели 19 години, което доказва това и потвърждава тази хипотеза. В проучването са участвали над 200 мъже, които спадат в по-рисковите групи - криминално проявени, пристрастени към алкохола или марихуаната или просто луди и безотговорни.

Резултатите са повече от изненадващи. Оказва се, че когато станат бащи, много голяма част от мъжете се променят изцяло. Стават по-отговорни и изоставят лошите си навици, като съсредоточават грижите си към детето и майка му. Като по-успешна група се показват мъжете, които стават бащи към края на двадесетте си години или ранните си тридесет. Бащите-тийнове не са най-успялата част от експеримента.

Освен психологическата промяна, която настъпва в съзнанието на мъжа, свързана с отглеждането и грижите на детето, то настъпват и физиологични промени в нивата на тестостерона. След като бебето се роди, нивата на този хормон рязко спадат.

Тестостеронът отдавна е познат като основен виновник за превръщането на мъжа в престъпник. Това не значи, че го направи обирджия, а просто, че има завишено чувство за мъжественост – по-агресивен е и т.н. Но не обвинявайте веднага хормона за всичко, защото точно той прави мъжете състезатели. Джентълмените с по-ниски нива на тестостерон обикновено са по-спокойни и мирни.

Но да не забравяме и другите хормони. При брака например, връзката, която се създава между мъжа и жената и този неспирен романс силно намаляват стресовите хормони. Самотните мъже имат по-нестабилно здраве, отколкото обвързаните и "гледаните" такива. Учените смятат, че това се дължи отново на понижените нива на тестостерон, което ги предпазва от вътрешни болести, нормални за възрастта им.

Сега, хайде всички лоши момчета, които прочетоха това, да се пробват да сменят пелени. Може и да е на някоя кукла-бебе. Все пак, това може да промени начина ви на живот. След това се поогледайте за някоя подходяща (и красива) за вас мадама и ще бъдете здрави, и щастливи. 

Източник: AskMen

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ