Как да успокоите плачещото бебе

27.09.2011, 10:46

   
 
Как да успокоите плачещото бебе

Ние честно да си кажем още не сме попадали в тази ситуация, но младите бащи около нас се оплакват, че това си е истинско предизвикателство и изпитание за нервите и на най-спокойния татко. Укротяване на плачещото бебе. И за да не стъпим накриво някъде в съветите как точно да се справите с тази тежка ситуация, се доверяваме на съветите на Fathers.com в тази област.

Понякога бебето ви е същинско ангелче. Смее се, гледа ви с огромните си сини очи – идилия. Но има моменти (най-често посред нощ), в които това същото ангелче започва да плаче и да се дере като жив дявол и каквото и да правите то никога не се кротва за повече от 2-3 минути. В такива моменти бащите, особено мъжете, които са бащи за първи път, може лесно да изгубят спокойствие.

Първото, което можем да ви кажем и трябва да звучи като успокоение е: ще свикнете. Бебето винаги ще си играе с границите на търпението ви и най-вероятно ще ги разширява. Все пак има и някои основни правила, които ако спазвате, когато то се разбушува, може да ви помогнат да го успокоите по-лесно:

1. Това вече сме го казвали, но все пак е първото и най-важното: проверете му памперса и ако е необходимо, го сменете с чист. Опитните бащи споделят, че памперсът на новороденото трябва да бъде сменят средно по 17 пъти на денонощие. Доста, да. Но понякога само няколко минути отделени за това занимание могат да ви донесат час или два, че дори и три часа спокоен сън.

2. Дайте му шишето с вода. Ама неговото си. Не вашето, което също е с вода, но с "огнена".

3. Накарайте го да се оригне. Имайте предвид, че понякога са нужни около пет-десет минути за това, така че бъдете търпеливи. Сещате се как го правят по телевизията. Поставяте го на рамо и го потупвате по гръбчето. Само не тупайте твърде силно, защото рискувате да "изтупате" нещо доста по-гъсто, влажно и лепкаво от класическото "ориг".

4. Полюлейте го в ръце и му изпейте приспивна песен. И като казваме приспивна нямаме предвид "Born To Raise Hell" на Motorhead, а нещо стил "Зайченцето бяло" или "Нани, нани, бебче".

5. Ако имате бебешка люлка, не се колебайте да я използвате. Но по-предназначение. Вас, когато е трябвало са ви люляли. Сега е ред на бебока. Някои бебета се успокояват само след 2 минути, прекарани в люлката. И да не вземете да люлеете мъника яростно от завист, че не сте на негово място. Полека и спокойно, така че бебето да заспи, за да можете след него и вие да положите глава на възглавницата.

6. Ако положението е неспасяемо вкъщи, слагайте бебето в кошчето за колата и направете няколко кръгчета. Някои бебета се успокояват като пътуват. Това е така, само дето, понякога щом спре ревът на двигателя почва този на бебето, а той е далеч по-неприятен. Жалко, че не можем да построим мини-магистрала в детската.

7. Можете да го изведете на разходка, носейки го или с бебешката количка. Понякога чистият въздух прави чудеса с немирните бебета. Разбира се, ако Ревмагедонът е настъпил през нощта, то по-добре изберете друг от предложените варианти. Малко е зловещо да се разхождате с бебешка количка в 2 ч. през нощта.

8. Ако никой от тези трикове не помогне, сложете бебето в креватчето и напуснете стаята за 2-3 минути. Първо трябва самите вие да се успокоите преди да влезете отново стаята на бебето и да продължите с опитите да го усмирите. Освен това сигурно ще е време да започнете да прилагате триковете отначало. Важното е да сте "дзен" пък, ако хлапето не заспи, разполагате със страхотен довод да му спрете джобните да кажем в 11-ти клас. Отмъщението е сладко.

За най-добри резултати се посъветвайте с майката на бебето. Тя вероятно знае най-добре какво го успокоява. И като цяло по-добре тя да се занимава, защото вие така и така не с справяте, поне да се наспите, нали?

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ