Как да се преборим със самотата по празниците

   
 
Как да се преборим със самотата по празниците

Прието е да се смята, че единственият начин да прекараме добре на празниците е да сме с роднините и любимите си хора. Всъщност всичко опира до личното ни отношение към празнуването. Да сме сами на празника не означава непременно да сме самотни.

Има много неща, с които можем да се забавляваме през празничните дни. Важното е да се придържаме към позитивното мислене и да избягваме емоционални падове. Ето няколко съвета в тази посока:

Избягвайте да сте сами

Поканете различни хора на гости – Бъдете активни. Обадете се на хора, които също може да са сами по това време на годината. Поканете ги на вечеря или отидете вие, съгласете се да си разделите задълженията в готвенето, ако се наложи. Много от самотниците по Коледа се събират  на празненства заедно. Освен това недейте да смятате, че всичките ви познати ще са заети по Коледа, дори и да са ангажирани със семействата си, те може да се радват да се измъкнат за малко и да прекарат известно време с вас.

Приемайте всички покани – когато ви попитат за плановете ви, не си измисляйте несъществуващи партита и семейни вечери. Бъдете откровени и кажете, че не сте заети. Така е много вероятно някой близък приятел искрено да ви покани на вечеря или някъде навън.

Помислете за компания на четири крака – колко и странно да звучи, това е доста добре идея. Предложете на някой приятел, който заминава, да гледате кучето му. Добре е животното да ви познава, разбира се. Така ще си направите взаимна услуга. Кучето може да е чудесна компания през дълга зимна вечер. Пък и кой знае – може да срещнете жената на мечтите си, докато разхождате малкия Топчо в парка. Така или иначе кучетата са идеално средство против самота.

Възползвайте от това че сте сами

Взимайте решения – използвайте уединението. Вземете решения, които отдавна отлагате. Напревете списък с нужни за вас неща. Не правете огромни и глобални планове, те най-често се провалят – действайте стъпка по стъпка. Искате да влезете във форма, добре, но не спирайте до тук, направете си списък със задачи – набележете си фитнес, вижте колко струва абонаментът, проверете дали се продават изгодни тренажори за вкъщи, направете тренировъчен график, изхвърлете вредната храна и направете списък със здравословна и т.н. и т.н.. Понесете се по течението, въпросът е да не оставяте съзнанието си да бездейства. Сега ви е паднало време насаме със себе си – планирайте.

Поглезете се – През декември излизат много нови филми, кината са отворени дори и на Коледа - заведете се на кино. Идете на кънки или на някоя място, което винаги сте искали да посетите. Дори, защо не, качете се в колата и просто карайте, наслаждавайте се на празничната атмосфера.

Поглезете друг – Преборете се със самотата, като направите някой друг щастлив. Запишете се в доброволческа организация. Отидете да помогне в обществена кухня или посетете дом за възрастни хора – те не отказват компанията.

Използвайте времето за да наваксате

Почетете или се поровете в Интернет – използвайте това време, да прочетете книгата, за която все не ви достига време. Влезте и се загубете в мрежата, чете Div.bg колко ви душа иска. Поиграйте на някоя игра. Правете това, което ви се иска, без да мислите за крайни срокове и време.

Угодете си – отдайте се на онова пикантно ястие, което ви се яде цяла година. Идете в магазина и си купете онази торта, на която сте хвърлили око. Празниците са синоним на хубава храна, затова няма причина да не ѝ се насладите, дори и сами.

Заминете за някъде – ако всичко е било по старому през изминалата година, това не означава, че трябва да прекарате празника по старому. Резервирайте си екскурзия в последния момент. Заминете за някъде, не е задължително да е в чужбина – просто сменете обстановката. Отидете в някой хотел и оставете персоналът да се грижи за вас.

Избягвайте рисковете на самотата:

Всеизвестно е, че по празниците е възможно независимо от всичко да се чувстваме тъжни. Нормално е понякога да губите присъствие на духа, мъничко да се посамосъжалявате и да ви обхване носталгия за минали моменти. Да сте леко депресирани

Не всички симптоми на депресия обаче са нормални. Ако въпреки всичко, симптомите остават или се задълбочават това може да е проблем. Тогава няма да е достатъчно просто да си внушите да престанете. Ако усетите, че губите почва под краката си и депресията ви завладява, е добре да потърсите помощ от специалист. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 14.12.2012 | 17:53
1 Това е хубава статия, радвам се че сте помисли и за тези хора които ще бъдат сами на Коледа. На всеки може да се случи.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ