Как да се държите с бременна жена

29.03.2016, 15:00

И не само с вашата

   
 
Как да се държите с бременна жена

Честно казано съм озадачена, забележете, не отчаяна, не възмутена, а озадачена от начина, по който съвременните мъже се отнасят с бременните жени. Не за друго, а просто това отношение е толкова полярно, толкова много се простира от безметежно безгрижие до излишна паника, че имам чувството, че мъжете просто не знаят как трябва да се държат с една бременна жена. Да кажа първо, за да не ме замеряте накрая с домати и развалени яйца, че всички жени са различни, а по време на бременността си стават още по-различни, но тук, като казвам бременна жена, ще имам предвид що-годе нормален индивид от женски пол, който не изпада в паника, защото трябва едновременно да си носи корема и дамската чанта.

Наръчник на мъжа, който не знае как да се държи с бременна жена

Ако бременната жена е вашата жена

Това е лесно - трябва просто да я слушате какво говори и за какво ви моли. Имайте предвид, че дори и преди да не ви е молила за някои неща, като това да смените крушката в банята, да отпушите канала или да занесете тубата с минерална вода до апартамента, сега може и да го направи. Не, не е защото вече не може сама, но се притеснява за бебето и не пази себе си, а него. Казах, че това е най-лесното, но за повечето мъже май не е, защото включва слушане на жената. А едно от най-трудните неща за един мъж е да слуша (постоянно) какво му говори жена му. Не са виновни мъжете за това, просто жените сме като латерни. Объркващо е. Накрая човекът не знае възглавница ли да ѝ донесе, вода ли да ѝ налее или чай да ѝ направи, защото тя само говори, иска и не спира.

Бременната жена в градския транспорт

Една от най-грозните гледки в градския транспорт, независимо дали е в метрото, автобус, трамвай, тролей, е да видите как жена с огромен корем, която едва се държи на краката си, трябва да стои права, докато бай Рангел си преглежда вестника кротко на седалката, а лудият тийн Марти си пуска музика на телефона, доволно опрял глава в стъклото, докато се вози седнал към училище. Не че няма да издържи жената. Но сега си представете, че имате огромна водна топка в корема си, която ви дърпа надолу, а предната вечер сте препили и сега едва се сдържате да не повърнете. Пак не е същото, но в такова състояние не бихте ли искали да поседнете. Затова, ако видите бременна жена в транспорта, без колебание ѝ направете място да седне.

Бременна приятелка

Колкото и близка да ви е някоя жена, която е забременяла, не ѝ казвайте тези неща:

Ти изглеждаш не като бременна, а като преяла.

И после как ще ги сваляш тези килограми.

Престани да ядеш бе, жена!

Ти до деветия месец ще минеш стотака.

Така като те гледам, все едно слонче ще раждаш.

Има мъже, които, странно или не, но когато тяхна приятелка забременее, сякаш спират да я познават. Това са предимно мъже, които са имали някакви плътски желания към въпросната жена, защото преди да забременее, тя може да е била супер яка мадама и те да са си падали по нея. Но, в момента, в който тя се сдобие с бременно коремче, те бягат от нея като дявол от тамян.

Бременна колежка

Не гледайте бременната си колежка все едно е полезно изкопаемо. Сигурно много неща ви се иска да я питате, просто я попитайте. Не я избягвайте. Това че е бременна, не означава, че е спряла да чете книги, да гледа филми, да се интересува от заобикалящия свят, тя все още може да ви бъде приятен събеседник и все още си разбира от работата.

Бременна жена не означава болна

Докато има мъже, които изобщо не отчитат бременността като нещо важно, има други, които направо преиграват. Бременната жена не е неподвижна или болна и няма нужда да ѝ носите дамската чанта, половинлитровата бутилка с вода или да следите да не приема никакви напитки с кофеин и алкохол. Тя може да се справи с тези неща сама, освен ако изрично не ви е помолила за вашата помощ и бдителност.

Накратко: дръжте се с бременната жена като със същата преди да е забременяла, но винаги бъдете готови да ѝ предложите вода и ментов бонбон.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ