Как да разговаряте с тийнейджър

25.09.2011, 09:00

Съвети и насоки

   
 
Как да разговаряте с тийнейджър

И така, дошло е времето да разговаряте със сина си. Проблемът е, че той е тийнейджър, което автоматично значи, че общуването с него е малко по-сложно. Най-популярните съвети са да говорите директно на младежа, но в повечето случаи той просто ще ви погледне с досада и ще ви отсвири. А това не е желателен ефект.

Да накарате детето си, намиращо се в особената тийнейджърска възраст, да разговаря с вас, може да бъде огромно предизвикателство за вашите бащински умения, но в никакъв случай не е мисия невъзможна. Вижте три предложения от Fathers.com, с които има реална възможност да постигнете някакви по-добри резултати.

Първото предложение може да ви прозвучи като парадокс: за да накарате тийнейджъра ви да говори, не го карайте да говори. Разбира се, разговорите лице в лице са чудесни, ако успявате да ги контролирате, но ние ви препоръчваме, когато искате контакт със сина си, да сте до него, не пред него. Освен това, шансът ви да разговаряте свободно и без напрежение е най-голям, когато със сина си правите нещо заедно - да кажем някакъв проект или пък подобрения по апартамента.

Така че, ако ще човъркате колата, повикайте го. Или пък идете да постреляте заедно, да пазарувате и др. Може внезапно младежът да се сети за нещо много важно, което е искал да ви попита, но не е имал време.

Внимавайте за подсказки, че синът ви е в настроение да говорите. Например, ако е спал дълго време, вероятно настроението му ще е по-добро от това в дните, в които става за училище. Наблюдавайте го дали не е по-разговорлив в определен момент от деня или когато е в конкретно настроение. Трябва да се научите да разпознавате знаците.

Третият съвет е да бъдете готов за разговор по всяко време. Може да се окаже, че ще ви зададе важен въпрос в 23 ч. или в 3 ч. през нощта. Доводите му може да ви звучат адски странни или направо идиотски, но трябва да сте гъвкав. Дайте му да разбере, че може да се обърне към вас по всяко време и за всичко. Тези моменти може да са редки, така че бъдете готов. И ако синът ви сам дойде и иска да говорите, оставете вестника и изключете телевизора, за да дадете цялото си внимание на детето.

И накрая, няколко думи за онези бащи, които все още нямат щастието да живеят с тийнейджър в къщата. Опитайте се да създаде близки отношения със сина си. Ако направите така, че разговорите ви да протичат лесно още в ранните години, проблемното тийнейджърство ще мине значително по-леко. Особено за вас.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ