Как да отговорите на трудните въпроси на децата си

04.04.2016, 16:00

На всеки родител му се налага

   
 
Как да отговорите на трудните въпроси на децата си

Дори и да не сте от родителите, които губят ума и дума при всеки въпрос на децата ви, има такива питания, които могат да ви оставят без думи, без нерви и без адекватна реакция. За да не сте неподготвени, измислете си предварителни отговори и за най-трудните детски въпроси.

Защо трябва да ходиш на работа?

Когато детето ви пита това, то не иска да му представите списък с причините да се ходи на работа. То иска да бъдете с него през повечето време. Вместо да му обяснявате, че трябва да ходите да изкарвате парички или че и на вас ви се иска да не ходехте на работа, му кажете, че и то ви липсва през деня, че имате негова снимка на бюрото и на телефона си и си я поглеждате с мисълта, че скоро ще се видите. Не казвайте, че работата ви е гадна, но се налага да ходите, това ще изгради в детето ви убеждението, че работата не може да бъде забавна и приятна. Кажете му, че харесвате това, което правите, че имате страхотни колеги и обичате да ходите на работа.

Всички имат .......... Защо не може и аз да имам?

Децата ви постоянно ще искат да им купувате разни неща и ще използват довода, че всички техни приятели или съученици имат еди какво си. Кажете им, че може да си го поискат за рождения ден, да си спестяват от джобните, за да си го купят или просто да приемат факта, че всяко семейство взима различни решения и затова Симо има таблет, а вашият син не.

Богати ли сме?

По-малките деца не знаят какво всъщност означава богат, но знаят, че искат да са такива. Когато малчуганът ви зададе този въпрос, вие го запитайте какво означава за него да бъдеш богат. Опитайте се да разберете защо ви задава този въпрос, дали е защото ви е чул да говорите за парични проблеми, или просто си е решил, че иска да е богат. Когато разберете причината, ще можете да дадете и по-адекватен отговор.

Защо никой не ме харесва?

За всеки родител е трудно да чуе тези думи от детето си и първосигналната реакция е да кажете "Глупости. Това не е вярно.", но по-добре окуражавайте детето си да ви разкаже какво го е накарало да мисли така. Дали някое друго дете го е обидило, не е искало да играе с него и т.н. И го посъветвайте само да намери решение на проблема за конкретната ситуация. Ако има как, уверете се, че информацията, която детето ви ви дава, е истина.

Защо чичо Митко и чичо Сашко спят в едно легло?

Отново проверете какво е провокирало въпроса. Дали детето ви пита за хомосексуалните отношения, или просто се ядосва, че всеки път, когато чичовците дойдат на гости, вие ги настанявате в неговата стая и то трябва да ходи да спи на дивана. Когато знаете това, ще отговорите по-лесно.

Нашата къща ще се наводни ли?

Когато децата гледат и слушат новини по телевизията или хора, които ги обсъждат, те веднага започват да си мислят, че същото може да се случи с тях. Затова първо разберете какво е чуло детето. После му кажете, че ще направите всичко, което зависи от вас, за да осигурите неговата безопасност и тази на цялото семейство.

Баба ще умре ли?

Не лъжете децата си. Ако детето ви пита това, то може би знае, че баба му е вече много стара или има здравословни проблеми. То усеща, чува и вижда, когато вие сте притеснени заради този факт. Обяснете му как стоят нещата. Щом е достатъчно голямо да пита за смъртта, значи вече е осъзнало, че такова нещо съществува. Адекватният отговор тук е "Може да умре.". Най-вероятно то ще се натъжи и ще пита дали вие ще умрете, на което най-добре да отговорите с "Няма да е никак скоро, затова не се притеснявай.". Странното е, че докато казвате това, може да ви побият тръпки, защото никой не знае какво и кога ще му се случи, но се постарайте да звучите убедително.

Ще се разведете ли?

Детето ви чува, че спорите и се карате. То вече е чувало за развода и си мисли, че щом се карате, значи ще се разделите. Със сигурност има приятели или съученици, чиито родители са се развели. ако нямате такива планове, обяснете на детето, че понякога хората се карат не защото искат да се разделят, а защото се опитват да решат въпроси, за които са на различни мнения. Ако наистина имате намерение да се развеждате, обяснете му как стоят нещата и най-вече, че то няма никаква вина за това.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ