Как да опазим дома си докато сме на почивка

11.08.2011, 09:17

   
 
Как да опазим дома си докато сме на почивка

В сезонът на отпуските това е доста актуален въпрос. Рядко се замисляме, че докато си печем дупето на плажа или се катерим по планинските склонове, домът ни е необитаем и без надзор, и то за доста сериозен период от време. Един празен дом е идеална цел за обирджиите, за които лятото въобще не е сезон за почивка. В повечето случаи, когато се върнем всичко ще бъде наред, но не е излишно да си осигурим известно спокойствие на духа като вземем няколко елементарни предпазни мерки.

Дръжте нещата под око

Има два лесни начина, които ще ви позволят да държите дома си под око докато сте на почивка. Единият е като използвате камера за наблюдение, а другият като намерите доброволец, който да наглежда къщата или апартамента.

Ако ваш приятел или роднина живее близо до дома ви и не е прекалено зает, можете да го помолите да мине през вас няколко пъти, докато вие сте далеч, за да се уверите, че всичко е наред. В знак на признателност, винаги можете да спретнете благодарствен обяд, с който да се отплатите на верния страж. Ако ли пък нямате такъв човек подръка, опитайте да помолите някой от съседите да хвърля по едно око на нещата от време на време.

В случай, че няма на кого да се доверите или предпочитате сами да държите ситуацията под контрол, можете да използвате уеб-камерата на вашия компютър или лаптоп като охранителна такава. Съществуват стотици приложения, които ще направят това за потребителите на Windows, но едно от най-добрите, които ние познаваме е Yawcam. За ползващите Mac препоръчваме iAlertU. С която и да е от двете програми ще имате възможността да наглеждате дома си от разстояние. Тези, а и повечето други приложения периодично ще ви заливат със снимки от вкъщи или ще ги публикуват на специален сървър онлайн. По този начин единственото нещо, което ви е необходимо, за да сте в течение на нещата.

Направете така, че да изглежда все едно сте у дома

Ако всичко изглежда както си е и докато сте си у дома, шансовете да ви ограбят са много по-малки. За да постигнете този ефект, трябва да има движение около и в дома ви. Ако трябва да правите някакви ремонти по фасадата на къщата и апартамента или дворът ви има нужда от освежаване - сега е моментът. Суетнята около ремонтите ще държи крадците настрана. Също така за тези, които живеят в къща, е удачна идея да си поставят външно осветление, което се активира с фотоклекта - при движение, така домът ви ще изглежда по-"жив".

Външният вид заблуждава, но съвсем ще отблъснете обирджиите, ако раздвижите нещата и отвътре. Купете си лампа, която си сменя цветовете периодично и я включете във всекидневната. По този начин ще излгежда все едно телевизорът ви е включен. Също така можете да запишете няколко диалога ан MP3 плейъра си, който да вържете към тонколонки и да поставите близо до входната врата. Така домът ви ще излгежда още по-обитаем.

Като цяло направете всичко, което се сетите, за да внушите на хората от вън, че у дома има някой.

Бъдете подготвени за най-лошото

Понякога, предпазните мерки, които сте предприели, независимо колко добри са те, не са достатъчни, за да държат крадците на страна и домът ви бива ограбен. Това е ужасно, но е още по-ужасно, ако не сте подготвени предварително, за да се справите със загубата.

Ако имате застраховка, проверете каква са процедурите по нея още преди да заминете, за да знаете какво да правите, ако се върнете и нещата не са толкова розови, колкото ви се иска.

Освен това направете списък с вещите и уредите си, въобще, с всичко, което може да бъде откраднато. Има доста програмки, които ще ви помогнат да създадете подобен документ. Отнема известно време, за да запишете всичко, но след като го създадете веднъж, ще можете да го ползвате и в бъдеще, като трябва само да го поддържате актуален, което е няколко минути работа на всеки 2-3-4 месеца.

Направете снимки на дома си в съсоянието, в което е преди да потеглите на почивка. Фотосесията ще ви отнеме само няколко минути, колкото ви трябват и да се обадите на застрахователите, ако нещо по застраховката не ви е ясно.

Всичко това изглежда доста работа, но повярвайте ни, много по-трудно ще ви е да се справите с нещата, ако не отделите малко време за подготовка.

Не всеки има желанието или възможността да охранява къщата или апартамента си посредством Сигнално охранителна техника позната като СОТ инсталация. Затова тези няколко елементарни съвета могат да ви спестят доста главоболия докато се опитвате да си починете далеч от цялата суматоха в ежедневния ви живот. Със сигурност могат да се направят и много други неща, за които не сме се сетили, и, които ще държат крадците настрана. Всички предложения и допълнения в случая са добре дошли. Все пак целта е да опазим домашното огнище, когато е най-уязвимо - по време на отпуска.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ