Как да израснеш докато се подготвяш да станеш татко?

27.10.2011, 14:30

   
 
Как да израснеш докато се подготвяш да станеш татко?

Ако очаквате дете, ето на какво трябва да обърнете внимание, за да разберете какво се случва на бъдещите бащи: малко след като малкият човек се появи на бял свят, вие ще го държите на ръце тотално изумен и изключително завладян от него. Ще се появи и несигурността за това, че бебето е толкова малко и ще ви е страх да го докоснете, за да не му направите нещо. Умножете това по незнанието как да се грижите за малкото същество и хаосът в главата е пълен. Тази липса на познание как да бъдеш баща може да има много големи негативни последици, които ще развълнуват цялото семейство.

Ако смятате, че инстинктивно не знаете как да се грижите за бебето, то ще ви успокоим, че това е нормално – както за вас, така и за майката. Всеки млад родител трябва да се учи, точно както детето трябва да се научи да живее. Това, което е различно за бебето ви и майка му е, че те наистина нямат избор за това коя роля да приемат – те имат биологичен императив.

Вие от своя страна имате избор и ако четете това, то най-вероятно сте решили, че искате да имате активна роля в живота на детето си. Това е една добра първа стъпка!

И макар че няма бъдещ баща, който да е изцяло готов за това, което му предстои, вие можете да се подготвите най-малкото за това да държите новороденото си на ръце по-уверен с новата си роля в живота.

Представяме ви един кратък списък с позитивните "атрибути", с които ще трябва да се сдобиете (ако все още не сте) и от които ще имате нужда като баща, готов да започне да израства заедно с детето и майка му: благоразположение, търпение, внимателност, внимание към детайла, жертвоготовност, отзивчивост, хумор и още един чифт ръце и очи.

Тези бащински качества повлияват на това как комуникирате с детето си, как откликвате и се отнасяте към съпругата ви и как се грижите за себе си. Имайки това предвид, вижте още няколко специфични аспекта, на които можете да обърнете внимание.

Отличавайте себе си

В модерното общество очакването на дете обичайно е фокусирано почти и изцяло върху жената, а мъжете често се чувстват пренебрегнати. Днес бременността и раждането вече не са само "женска работа". Повечето жени искат съпругът им да бъде с тях по време на раждането. Добавете към това и повечето задачи, с които се нагърбват мъжете в днешно време и измененията в ролите на мъжете и жените и сами ще стигнете до извода, че като баща ще имате нужда от цял антураж от умения.

За детето бащата е също толкова важен, колкото е и майката, затова вие можете и трябва да бъдете съществена част от цялостния процес покрай бременността и раждането.

Наблюдавайте и говорете с други бащи

Започнете да отбелязвате как другите мъже използват гореспоменатите качества спрямо децата си. Копирайте това, което харесвате, и избягвайте това, което не ви допада. И не се страхувайте да говорите с други бащи, защото те разбират как се чувствате.

Търсете вниманието на жена си

Женското тяло претърпява радикални промени по време на бременността и тя абсолютно няма контрол над тях. Лесно е да забележите как партньорката ви става твърде заета с нейните собствени грижи, пренастройки, промени или каквото щете го наречете и забравя какво изживявате и вие – дори това да беше шестото ви дете. Говорете за това и не се притеснявайте да си поискате малко внимание и грижа от нейна страна, все пак и двамата ще бъдете родители, така че трябва да се глезите взаимно.

Създайте си церемонии

Докато преминавате през всички промени, бъдете инициативен и започнете да запечатвате моментите, в които израствате със съпругата си и тези, в които си доказвате, че приемате новата отговорност. Можете да го правите под формата на дневник, албум със снимки, блог, в който да споделяте опита си, или просто да си измислите ритуал на познанието, с който постоянно да отбелязвате колко страхотен баща ще бъдете, защото се учите и развивате повече качества.

И ви съветваме да не забравяте да оценявате всички малки неща, защото когато времената станат по-тежки за вас като баща, бързо ще се научите да бъдете благодарен и за малките дози щастие, които получавате по пътя към бъдещето.

За щастие имате приблизително 8 месеца, за да се подготвите за бащинството. Възползвайте се максимално от възможностите да практикувате и израснете с позитивните "атрибути", от които ще имате нужда като баща. И може би ще ви бъде от полза да знаете, че бременността има 5 различни фази. Предлагаме ви да ги използвате като "обозначения", които ви помагат да следвате израстването си:

Фаза 1: от началото до 12-та седмица. Често бременните жени не се чувстват добре, изморени са и са раздразнителни, а вие тъкмо свиквате с мисълта, че ще бъдете баща. Тази фаза насърчава цикъла на личното ви порастване.

Фаза 2: 12-та седмица до 24-та седмица. В този период жената започва да се чувства по-добре и бременността ѝ става по-очевидна. Тя вече не се чувства дебела, а бременна. Вие може вече да започнете да чувствате гордостта от това, че ще ставате татко и ето от този момент можете да се възползвате и да развиете бащинските си качества. Вече сте на пътя към страхотния баща и партньор.

Фаза 3: 24-та седмица до 32-та седмица. Сега можете да усетите как бебето рита в корема на партньорката ви и това наистина да бъдете баща не ви се вижда чак толкова далеч, колкото в началото. В действителност раждането става събитие, което започвате да отбелязвате на календара.

По време на този период ще е добре да започнете да се подготвяте за раждането, като засилите вниманието си и наблюдателността си спрямо други родители и тяхното отношение към децата им.

Фаза 4: 32-та седмица до раждането. Жената отново започва да чувства физически дискомфорт, тъй като тялото ѝ се подготвя за важното събитие. Да се надяваме, че и двамата със съпругата ви сте почерпили опит от по-зрелите си приятели, познати и роднини, за да сте подготвени максимално за големия ден.

Фаза 5: самото раждане. Този момент, който ще промени живота ви, е точно толкова голям, колкото и пубертета, брака и смъртта. Няма нищо друго, което да се сравни с това събитие, така че му се насладете напълно.

Бебето и партньорката ви нямат избор в израстването си. Просто ако бъдете около бременна жена, ще осъзнаете тази реалност. Мъжете винаги са заставали на ръба на бременността и раждането от поколения насам, но след като времената се промениха, това значи, че и вие имате нужда от промяна. И както разбрахме вече, първата промяна, която можете да направите, е да изберете да изградите позитивните бащински качества у себе си, които ще ви служат вярно за много години напред.

И не забравяйте хумора!

Освежете се и зарадвайте сърцето си! Научете се да се усмихвате без причина, да се наслаждавате на глупави моменти без да се чувствате глупаво или да скапвате настроението на околните и не на последно място - упражнявайте се да се радвате дори на най-обикновените задачи, които ще бъдете заставен да изпълните като баща.

Сега си представете как седите на стола, държите малкото бебе, изградили сте бащинските качества у себе си и сте готов да положите всички усилия да покажете на какво сте способен като баща. Това е изцяло различна картина, нали?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ