За дисциплината отговарят бащите

03.09.2011, 15:48

Изненадани ли сте?

   
 
За дисциплината отговарят бащите

Бащите са оставили на заден план дисциплината на децата си. Даже се наблюдава размяна на ролите, в която майките поемат задачата да следят за държането на хлапетата. От Fathers.com ни напомнят, че за разлика от бащите през 50-те и 60-те години, съвременният татко вече не е онзи авторитет в семейството, с когото всеки се съобразява. Сега бащите са по-склонни да не правят нищо, когато видят, че детето им се държи лошо, а разговорите се оставят за последния момент.

Не че този факт ни изненадва, но определено не ни радва. И въпреки това, реално погледнато съвременният баща е много по-ангажиран в отглеждането на сина си или дъщеря си, а не е като преди половин век - единствено да носи хляб в къщата и да държи на дисциплината. А репликата, с която майките тогава показват строгост е "Изчакай докато татко ти се прибере."

Когато едно дете се държи лошо, защо някои бащи оставят майките да се справят със ситуацията? Може би защото жените прекарват повече време с децата, а бащата се чувства по-малко свързан със случващото се. Или пък неговият баща не е държал на дисциплината. А може би приоритетите му са разбъркани. Независимо какъв е случаят, дисциплината и доброто държане не се учат от разстояние. Татковците трябва да се посветят изцяло на ролята си. Това включва много игри и забавление, както и коригиране на поведението на децата, придружено с нужните обяснения. Ето ви четири причини да не пренебрегвате тази своя роля:

1. Майките просто няма да могат да издържат, ако бъдат оставени като единствената авторитетна фигура в очите на детето. Само вие можете да дадете пример на отрочето си за това какво значи добър баща.

2. Бидейки пасивни, учите детето си на безотговорност и неуважение. Може да си мислите, че като не се карате на детето си, го възпитавате в любов, а всъщност демонстрирате, че не ви интересува особено доброто държане.

3. Съобщението, което изпращате на детето си, е важно. Не го учете да върви в живота си по инерция.

4. Майката и бащата трябва да са в един и същи отбор. Така децата ще получават постоянни сигнали за правилните и неправилните неща в живота.

Реално бащите не би трябвало да избират с какво в отглеждането на детето си да се занимават. Те трябва да правят това, което е нужно, независимо дали им се струва трудно, или не.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ