Ежедневните вредни парични навици на родителите

26.04.2016, 11:30

Които се отразяват на децата

   
 
Ежедневните вредни парични навици на родителите

Да научите децата си как да боравят с пари никак не е лесно. Имайте предвид, че каквото и да ги учите, те ще възприемат най-вече това, което им демонстрирате. Затова си дайте сметка какво не правите както трябва, какви вредни навици имате в ежедневното харчене, които и вашите деца ще възприемат.

Вреден навик No1: Не умеете да си правите бюджета

1694204

Купувате безразборно, без да се съобразявате с колко пари разполагате. В един момент се усещате, че парите са свършили, а сметките не са платени.

Вреден навик No2: Имате дългове

Реалността е такава, ще кажете, човек не може да живее без заеми. Но нужно ли е да взимате заем за всичко? Така сметките никога няма да ви излизат, защото ще имате винаги да връщате много пари.

Вреден навик No3: Правите всичко като другите

1694201

Петрови правят ремонт и вие трябва да направите ремонт, Митко си е купил маса за билярд за кола и вие трябва да си купите. Не се старайте да живеете като другите хора, съобразявайте се с вашите приходи. не учете децата си да живеят, сравнявайки се с другите хора.

Вреден навик No4: Навсякъде плащате с карта

Така децата ви няма как да научат как изглеждат парите и как се борави с тях. Няма и да се научат да ги ценят.

Вреден навик No5: Купувате си нещо, за да се поглезите

Всеки месец има нещо, което много искате да си купите и се оправдавате, че го заслужавате. Но не мислите дали можете да си го позволите.

Вреден навик No6: Никога не говорите за пари

Някои родители никога не говорят с децата си за пари, а трябва. Децата отрано трябва да знаят как се печелят парите и как се съхраняват, ако се научат и как да ги инвестират, ще е най-добре.

Вреден навик No7: Живеете ден за ден

От заплата до заплата. Повечето семейства живеят така. И знаейки, че не могат да спестят пари, си позволяват неща, които не са им нужни, само да си угодят. 

Вреден навик No8: Не инвестирате в бъдещето

1694203

Инвестициите предполагат дългосрочни цели, а вие нямате такива. Така и децата ви няма да се научат как да планират бъдещето си.

Вреден навик No9: Пазарувате само по разпродажби

1694202

Отивате и купувате като за последно, все едно утре няма да има вече телевизори, перални и прахосмукачки. Така детето ви ще се научи, че трябва да се купува онова, което е на промоция, а не онова, което наистина ви трябва.

Вреден навик No10: Криете покупки

Често се случва, че мъжът си купува въдица за 200 лева или някоя друга глупост, а жената обувки за 350 лв, но казва, че струват 35. Даже карат и детето си, ако е било свидетел на покупката, да крие от другия родител реалната цена.

Вреден навик No11: Давате си вид, че парите не влияят на здравето

Парите определено влияят на здравето и на настроението. Затова сложете финансите си под контрол и научете и децата си как да ги контролират.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ