Дъщеря ви тръгна по срещи

30.09.2011, 11:15

   
 
Дъщеря ви тръгна по срещи

Кошмарен момент за всеки баща. Няма съмнение. Никой татко не е напълно подготвен за него. Момичетата порастват сякаш изведнъж. До вчера дъщеря ви си играеше с кукли или поне така ви се струва, а днес вече някакви "търмъци" час по час ѝ звънят по телефона и даже имат наглостта да идват у вас, за да я вземат за среща. Каква среща, какви пет лева?!

Някой бащи се ядосват, на други им е мъчно, но на всеки му кипват нервите ако дъщеря му се прибере вкъщи след срещата наранена (физически или психически) от приятеля си. За съжаление и данните от изследвания по този въпрос са категорични, сочейки, че много момичета стават жертва на психически, емоционален или вербален тормоз не от страна на непознати хора, а именно от страна на партньорите си. Да не говорим за физическото посегателство.

Ако дъщеря ви е жертва на подобно отношение, то вие най-вероятно ще искате да си го изкарате веднага на малкото сополиво недоносче, което ѝ е причинило това. Всеки разумен баща ще направи всичко по силите си, да защити дъщеря си, но още по-важни са усилията, които загрижените бащи могат да положат, за да предотвратят подобни случаи т.е. да подготвите дъщеря си за опасностите при срещите с момчета, като ги информирате по въпроса и ги научите да не проявяват и капка толеранс към подобни прояви. За много от бащите първата стъпка в това начинание е сами да се информират по въпроса.

Тиинейджърите (в повечето случаи) нямат опит в ходенето по срещи и този тип отношения. Възможно е да имат твърде идеализирана и романтична представа за любовта. Освен това в тази възраст са свръхемоционални и правят всичко възможно, за да се покажат като независими от родителите си.

Някои младежи са убедени, че имат право да контролират жените, най-вече приятелките си, да изискват физическа интимност от тях и да проявяват мъжествеността си, демонстрирайки физическа сила.

Момичетата може да сбъркат ревността, чувството за собственост и дори физическото посегателство на приятеля си за романтично и за проява на любов. Понякога само защото техните "дружки" имат същите отношения с гаджетата си.

Какво могат да направят бащите, за да предпазят дъщерите си? Да ги заключат вкъщи? Добре, но докога. Да им забранят да се срещат с някого? Те само ще бъдат провокирани от това и ще направят всичко възможно да избягат и да нарушат забраната. Да им крещите и да ги набиете? Това е недопустимо. Ако вие управлявате насилие върху тях, то те ще го приемат за нормално и от страна на приятелите си. В общи линии има няколко неща, с които може да започнете.

Говорете с дъщеря си по този въпрос и се опитайте да разберете как стоят нещата в училище - дали със съучениците, приятелите и учителите ѝ го обсъждат.

Споделете с нея вашия опит при срещите, разкажете ѝ някоя забавна история и покрай нея някоя поучителна.

Установете точните граници на това, което е приемливо за вас при тези отношения, очакванията ви за това как трябва да се държи приятелят на дъщеря ви и тя самата. Важното е дъщеря ви да знае, че може да разчита на вас по този въпрос и, че, ако има проблем, може да дойде и да ви го сподели. Звучи малко като в сферата на научната фантастика, но понякога наистина се получава. Във всеки случай старайте се да бъдете позитивен и модел за пример в отношенията си с жена си и децата си. Много често в своите интимни отношения децата копират тези между техните родители.

Източник: Fathers.com

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ