Донорството не е на мода

01.09.2011, 17:30

   
 
Донорството не е на мода

Темата за донорството никак не е забавна, но явно не е и много популярна. А ако е популярна, то изобщо не е на мода. Може и да ви се струва малко дръзко това изказване, но се оказва, че което не е на мода, не се прави. Направо не можах да повярвам, че до май месец е имало само два донора за тази година. Едва ли после са станали стотици. Ужасно е. Особено на фона на друга статистика: до началото на май месец тази година в катастрофи по пътищата на страната са загинали 177 човека. 2:177 е направо страшно съотношение.

Но тук няма място за математика. Защото не тя трябва да решава колко хора да дарят органите си. Самите хора трябва да го решат и то преди да умрат. И вярвам, че това го прави най-трудното. Та кой мисли за смъртта си преди тя да настъпи?! За да вземеш решение да дариш органите си, трябва първо да приемеш, че все пак някой ден ще умреш и не се знае кога ще бъде този ден. Освен това повечето хора биха си направили застраховка живот ако мислят за смъртта, а не биха тръгнали да подписват документи за донорство на органите си.

 

Другият вариант е роднините на починалия да дадат разрешение за даряване на органите му с цел спасяването на други хора. Това обаче почти винаги се оказва обречено на провал начинание. Опитвали ли сте се да помолите майка на загинало момиче да даде органите на дъщеря си, за да живее вашата съпруга например. Това не е само сцена от филм. Реално е. И съвсем реално хората в този момент от живота си са заслепени от мъка, най-често неадекватни и последното нещо, за което мислят, е как могат вашите роднини да живеят. Още повече хората в такива моменти се озлобяват и трудно ще ги убедите, че вашата съпруга заслужава да живее със сърцето на тяхната дъщеря.

Причините за острата липса на донори в България не са необясними. Хората не са запознати с условията, но тези, които са наясно, доста често се страхуват да дадат съгласието си докато са живи и с право. Причината за това е, че сме гледали немалко филми, в които мрежи за контрабанда с органи се разпространяват и вилнеят из целия свят, убиват хора и после продават органите им. Да, за пари, всичко е за пари. Може би само в идеален свят бихме могли да си представим, че освен за пари, може да става дума и за живот.

Ние не сме богове, но Господ ни е дал възможност да вършим и божествени неща. Понякога.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ