Детето в университета, а ние в нета

24.08.2011, 15:27

   
 
Детето в университета, а ние в нета

Log in.

През следващия месец стотици, дори хиляди млади хора ще напуснат дома и родния град, за да направят следващата голяма крачка в живота си - университета. Докато за много младите това е полет към свободата, повечето мами и татковци скърбят безмерно по "наш'то гардже", което е напуснало гнездото. За късмет на тези опечалени родители днес комуникационните технологии са доста по-напреднали от телеграмите и пощенските гълъби, които са били използвани за кореспонденция по тяхно време.

Всеки родител има възможността да поддържа почти константен контакт с отрочето си студент посредством SMS-и, e-mail, Facebook, Twitter, Foursquare, Google+, Skype и т.н. интернет социални платформи.

Студентският живот е период на проучване, изграждане на връзки и контакти, на откриване на нови преживявания, на развитието на младите като личности. Посредством технологиите, днешните родители имат уникалната възможност да останат свързани с потомците си и да преживеят отново част от ежедневната тръпка на студентството. Тази връзка обаче може да е нож с две остриета, защото една интензивна и непрестанна комуникация може да предизвика гняв у детето или дори да попречи на неговото развитие като независим, зрял индивид, който функционира самостоятелно в обществото.

През последните няколко години броят на родители, които поддържат връзка с децата си чрез социалните мрежи нарасна значително. Това обаче доведе до остри реакции от страна на младежите, които считат, че в голяма част от своето онлайн поведение родителите нарушават личното им пространство. В отговор на създалата се ситуация редица семейни психолози изказаха компетентно мнение по въпроса с цел да предотвратят по-сериозни конфликти.

Ние също сме на мнение, че правила в онлайн общуването между родители и деца трябва да има. Трябва да се поставят граници, които да не се прекрачват, затова сме подготвили четири стратегии, които да ви позволят да комуникирате с вашето дете-студент без то да чувства личното си пространство застрашено.

1. Позволете на децата да диктуват правилата

Общуването с вашия син или дъщеря посредством социалните мрежи предлага невероятна възможност да окажете подкрепа на детето или да "уловите" някои сигнали за проблеми, като депресия например. Но тази връзка помежду ви зависи най-вече от това до каква степен вашият студент е готов да ви допусне до своя социален интернет свят.

Едни студенти с удоволствие ще приемат бащите си като приятели във Facebook и дори биха били готови да споделят и останалите си контакти с татко, но голяма част от хлапетата биха били потресени от желанието на родителя да се присъедини към тяхната Facebook мрежа. За много деца подобно "приятелство" означава тате и мама да виждат снимките от купона снощи или тези с новото гадже. Динамиката на отношенията родител-дете е различна за всички. Затова е важно да говорите с вашето отроче и да му позволите то да начертае границите на вашето съвместно общуване в социалните мрежи. Заедно определете чрез кои платформи ще поддържате връзка. Разберете дали той или тя е съгласен/а да коментирате или "харесвате" публикациите му/ѝ. Запознайте се и с настройките на поверителност на всяка мрежа, за да знаете какъв контрол имат децата ви върху съдържанието, което споделят и до колко могат да го скрият от вас.

2. Уважавайте личното онлайн пространство на хлапето

Не се натискайте да вземате участие в лична кореспонденция, която се води под форма достъпна до вашето внимание. Не бихте се натресли на романтичната вечеря на дъщеря си, нито бихте почукали на стъклото на колата, докато синът ви е с приятелка, затова не се намесвайте и в тяхната онлайн кореспонденция с новото или проекто гаджето.

Също така обърнете внимание на дефиницията на понятията "публично" и "лично" в социалните мрежи. Ако се притеснявате, че синът ви се счупва от купони, а дъщеря ви кисне по цял ден в чата и всеки неин статус е свързан с ученето, по-добре адресирайте тези си тревоги посредством лично съобщение до детето, а не с директна критика върху стената му, която ще видят всичките му 900+ приятели.

3. Използвайте и по-нетрадиционни платформи

Facebook и Twitter ви дават достатъчно информация за това, което се случва с детето ви на ежедневен принцип, но други онлайн социални инструменти предлагат също толкова добри и полезни средства за комуникация.

С "hangout" на Google+ можете да спретнете един бърз видеочат с детето-студент, в който можете да включите и други роднини - баба Пенка, чичо Гошо и т.н. и всичко това в удобно за всички време. Функцията "huddle" на същата платформа пък ви позволява да споделяте информация бързо и лесно в дадени "кръгове" от хора, като "Семейство" например. По този начин можете да държите синчето или щерката в течение на нещата, които се случват с родата.

На Запад някои колежи и университети са създали онлайн платформа за родители, в която имате възможността да се свържете с други майки и татковци и да обмените опит свързан с интернет комуникацията с вашите мили и драги студенти. За съжаление университетите в България са далеч от създаването на подобни платформи. Повечето дори нямат и такава за самите студенти, камо ли за техните родители. В родината най-често се използват форумите, които обаче са доста ограничени откъм функции, но все пак предлагат някаква оскъдна информация по вече засегнатите теми, стига хлапето ви да е активен форумен член обаче.

4. Избягвайте прекомерната комуникация

Това, че можете да комуникирате с детето си по 24 часа 7 дни в седмицата, въобще не означава, че трябва да го правите. Помнете, че университският живот е уникално преживяване, което влияе пряко личностното и социално развитие на децата, и благодарение на което те постепенно откриват себе си. За да се случи това студентите трябва да вземат самостоятелни решения, сами да правят грешки и сами да се справят с последствията от тях. Всеки родител може и трябва да подкрепя академичните аспирации на детето си, но не трябва постоянно да седи на рамото му нито онлайн, нито офлайн.

Тази есен ще настъпи моментът, в който трябва да си кажете довиждане и вашето дете да поеме по пътя към университетския живот. Когато този миг настъпи, не правете от мухата слон. Помнете, че синът или дъщеря ви са само на едно съобщение разстояние и винаги можете да ги "сръчкате". Раздялата с пословичната бащина къща винаги е била началото на тежък преход в социокултурен план и за родители и за деца, но благодарение на съвременните технологии, това вече се случва по един малко по-лесен начин.

Log out.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ