Да научим детето да се бие

25.08.2011, 17:39

   
 
Да научим детето да се бие

През последните дни отново нашумя темата за агресията сред подрастващите. Тя си е винаги актуална, но явно трябва да се убият двама-трима младежи, за да се разбунят отново обществените духове. В тези ситуации обикновено една институция прехвърля отговорността на друга институция и накрая от всичко това отново потърпевши остават децата.

И аз няма да реша проблема, но може поне да се замисля какво искам да бъде моето дете и какво ще направя, за да стане то това, което искам. Напълно си давам сметка за влиянието на училището, "улицата", средата и т.н. върху психиката и поведението на децата и на тинейджърите най-вече, но и съм напълно убедена, че за това какво ще стане с едно дете, как то ще се държи и за крайностите, до които може да стигне, са отговорни родителите.

Самите родители обаче също не знаят какво да правят с децата си. Понякога. Все пак от родилното не се излиза в наръчник "Как да възпитаме детето си, за да не стане алкохолик, наркоман, убиец." Колкото и книги да прочетем по въпроса, колкото и старание да положим, винаги има нещо, което ще изпуснем. И няма как да е иначе, след като ние и децата ни сме различни индивиди. Може да си приличаме, може да се различаваме повече или по-малко, но като отделни същества, ние живеем в различни светове. Тук въпросът обаче е много ясен и той е "Трябва ли да научим детето си да се бие?".

Някои биха се възпротивили на идеята веднага, под предлог, че по този начин се насажда насилие в детето. Но какво ще стане ако то се прибира всеки ден след училище с разкървавен нос, със счупени очила, откраднат ключодържател и т.н. Вие винаги ще му казвате да бъде добро, да не се закача с другите деца или да съобщава на учителката за всяко посегателство върху неговата личност. Не. Тогава останалите деца ще го обявят за предател и доносник и ще го тормозят още повече. Истината е, че още от детската градина детето ви трябва да се подготвя по малко за реалния живот т.е. за пълната джунгла. Няма нищо лошо в това да научите детето си да се бие или по-скоро да се защитава, както физически, така и психически.

Най-добрият начин е да го запишете на някакъв боен спорт, където освен физиката си, да калява и характера си. Но важното, наред с тези уроци, е да го научите кога и в каква степен може да се използва силата, която има. Ако детето не вижда у вас бойни сцени – как бащата бие майката или обратното, а вижда боят само в спортната зала, където си има определени правила и е допустимо да се използват само 30 % от човешката сила, например, то няма да използва знанията и уменията си, за да провокира агресия, а само като защита. Чрез спорта то ще изразходва и вредната енергия, която може би е събрало през деня. Ако имате време и възможност дори можете да спортувате заедно. Така че отговорът на въпроса е: "Да, трябва да го научим да се бие, но трябва и да го научим да знае кога да се бие."

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ