Да бъдеш доведен баща

04.11.2011, 17:33

Трудно е

   
 
Да бъдеш доведен баща

По подразбиране доведените родители не се приемат особено топло. Сещате се, предполагаме, за детските приказки, в които мащехите са едни от най-злите същества. Доведените бащи също не са подминати. За пример ще ви дадем произведения като "Дейвид Копърфийлд" и "Хамлет". Но всички подобни примери са напълно несъвместими с реалността, както впрочем и повечето паралели между художествени персонажи и истински хора. Чак е чудно как децата не се шашкат, когато разбират, че майка им или баща им си е избрал нова половинка. Изобщо образът на доведения родител постепенно се превърна в олицетворение на злото, в човек, който променя семейното щастие и го превръща в ад.

Съветите, които дават във Family.tips.net, са относно емоционалната страна и това как децата възприемат новия човек в семейството. Не трябва да забравяте, че вие заемате мястото на изключително важен човек и не можете да избегнете момента със сравнението между вас и Татко. Независимо дали децата на вашата жена живеят с вас или идват през почивните дни и ваканциите, от вас се очаква много спокойствие, любов и разбиране. Вижте съветите, с които можете да облекчите живота си, ако сте в ролята на доведения баща:

  1. Бъдете себе си и се опитайте искрено да създадете връзка с децата. Не се опитвайте да копирате баща им. Напротив, бъдете такъв, какъвто сте бил винаги и се старайте с личния си подход да спечелите усмивките им.

  2. Канете баща им у дома на празници и специални събития. Никога не говорете против него пред децата. Когато ви канят, винаги отивайте на празненства, организирани от баща им. Ако покажете солидарност, децата ще ви имат повече доверие.

  3. Преди да сключите брак с жената до вас, се сближете с децата ѝ.

  4. За да не ставате жертва на инат, детски предизвикателства или просто разглезеност, обсъдете заедно какви са правилата у дома.

  5. Ако уважавате децата, и те ще ви уважават.

  6. Не се борете с тях за вниманието на жена ви.

  7. Интересувайте се от хобитата на децата, от приятелите им, училището и всичко, което се случва около тях.

  8. Включвайте ги в своите хобита.

  9. Оставете ги сами да решат как да ви наричат. И в никакъв случай не ги насилвайте да ви казват "Татко", защото вие не сте им такъв.

Не очаквайте от децата да ви почувстват като техен баща. Трябва търпение и време за изграждане на спокойна и здрава връзка между доведените родители и заварените деца. Понякога са нужни години. Важното е винаги да сте откровен, да пазите тайните, които ви споделят и да сте до тях, когато имат нужда.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ