Гювечета – всичко по 2

02.11.2011, 13:00

   
 
Гювечета – всичко по 2

Много обичам гювечета. Изобщо мисля, че всичко, което се приготвя в глинен съд като малко гювече или голям гювеч, няма как да не стане вкусно. Обаче обикновено приготвям гювечета, когато в хладилника са останали всякакви неща, но нито едно от тях не стига да се нахраниш. Затова просто ги взимам и ги правя на гювечета.

Рецептата, която ви предлагам, е много примерна. Тя включва онова, което вчера намерих в нашия хладилник, затова имайте предвид, че можете да замените почти всеки един от продуктите с друг по ваш избор.

Продукти за 2 гювечета:

гъби, останали от пицата

2 кренвирша, останали от закуска

200 гр. сирене, останали, вероятно от салатата вчера

200 гр. кашкавал, също хартисал от пицата

2 домата, пак излишък от салатата

2 триъгълни парченца топено сирене – незнайно откъде, но все още годни за консумация

2 яйца – яйцата са дежурни в хладилника

2 люти чушки – специално закупени за случая

подправки: чубрица, шарена сол, черен пипер, червен пипер

Действия:

Този път може да оставите котлона да почива, а вместо това загрейте фурната на макс. През това време обелете и нарежете кренвиршите на колелца, във всяко гювече слагайте по един нарязан кренвирш, по 100 гр. сирене, по едно топено сиренце, по 1 домат нарязан на колелца, прибавете подправките, които ви харесват – черен пипер, шарена сол, по 1 люта чушка. Слагате капака отгоре и пъхате гювечетата във фурната да се пекат. След около 30-40 минути печене, изваждате гювечетата и добавяте във всяко по 100 гр. настърган кашкавал и по едно яйце отгоре. Захлупвате отново и печете още около 5-10 минути. Изваждате от фурната и поръсвате всяко гювече с червен пипер и шарена сол.

И изчакайте малко, за да изстинат, защото всичко готвено в глинен съд е много, ама много горещо, но пък и много вкусно. Само да отбележа, че вече зверски огладнях и че такива гювечета, особено с люта чушка изпиват поне 2 литра бира. Така че запасете добре. Да ви е сладко!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 29.04.2012 | 13:12
3 Когато си купувах гювечетата, ми казаха, че се слагат в студена фурна, за да не се пукнат от рязката температура. Кой е прав - вие или продавачката?
от Не е посочен | 20.02.2012 | 12:02
2 Така е, винаги е вкусно в гювечетата! Благодаря за идеята!
от Не е посочен | 02.11.2011 | 23:47
1 И аз ги правя така , от каквото има . но стават чудесни !!!!!!!!!! Да Ви е сладко !
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ