![Гювечета – всичко по 2 Гювечета – всичко по 2](http://div.bg/pictures/293635_375_.jpg)
Много обичам гювечета. Изобщо мисля, че всичко, което се приготвя в глинен съд като малко гювече или голям гювеч, няма как да не стане вкусно. Обаче обикновено приготвям гювечета, когато в хладилника са останали всякакви неща, но нито едно от тях не стига да се нахраниш. Затова просто ги взимам и ги правя на гювечета.
Рецептата, която ви предлагам, е много примерна. Тя включва онова, което вчера намерих в нашия хладилник, затова имайте предвид, че можете да замените почти всеки един от продуктите с друг по ваш избор.
Продукти за 2 гювечета:
гъби, останали от пицата
2 кренвирша, останали от закуска
200 гр. сирене, останали, вероятно от салатата вчера
200 гр. кашкавал, също хартисал от пицата
2 домата, пак излишък от салатата
2 триъгълни парченца топено сирене – незнайно откъде, но все още годни за консумация
2 яйца – яйцата са дежурни в хладилника
2 люти чушки – специално закупени за случая
подправки: чубрица, шарена сол, черен пипер, червен пипер
Действия:
Този път може да оставите котлона да почива, а вместо това загрейте фурната на макс. През това време обелете и нарежете кренвиршите на колелца, във всяко гювече слагайте по един нарязан кренвирш, по 100 гр. сирене, по едно топено сиренце, по 1 домат нарязан на колелца, прибавете подправките, които ви харесват – черен пипер, шарена сол, по 1 люта чушка. Слагате капака отгоре и пъхате гювечетата във фурната да се пекат. След около 30-40 минути печене, изваждате гювечетата и добавяте във всяко по 100 гр. настърган кашкавал и по едно яйце отгоре. Захлупвате отново и печете още около 5-10 минути. Изваждате от фурната и поръсвате всяко гювече с червен пипер и шарена сол.
И изчакайте малко, за да изстинат, защото всичко готвено в глинен съд е много, ама много горещо, но пък и много вкусно. Само да отбележа, че вече зверски огладнях и че такива гювечета, особено с люта чушка изпиват поне 2 литра бира. Така че запасете добре. Да ви е сладко!