Говорете езика на детето си

08.08.2011, 16:36

За да общувате пълноценно

   
 
Говорете езика на детето си

За всички малки деца езикът, на който разговарят с хората, е играта. Когато бащите не "говорят" този език, а предпочитат да се държат с децата си като с възрастни, хлапетата не ги разбират и губят връзката си с него. От Fathers.com припомнят, че по този начин децата ни могат да се почувстват нещастни, изолирани или направо игнорирани. Единственият начин да се заздрави връзката баща-дете е да научим езика на нашия син или дъщеря. Или с други думи - да си играем с тях.

Чрез игрите децата усвояват няколко неща. От една страна, те се учат да комуникират и да разрешават определени проблеми. От друга - хлапетата разбират къде са границите на доброто и лошото. Освен това се развиват и интелектуално. Когато детето играе с баща си, то разбира, че е оценявано от един от най-великите хора (да, в очите на своето дете, вие сте герой). С ваша помощ отрочето ви натрупва определени умения и знания, а заедно с тях - и самоувереност.

Добрата новина е, че на повечето бащи бързо им се удава играта с децата. Съветваме ви да отделяте повече време за тези неща, което обаче не значи тотално да се пренесете в света на детето си, а по-скоро от време на време да го навестявате. Усилията се изразяват главно в това да успеете да преминете от мисленето ви на възрастен, което е по-конкретно, към начина на изразяване на вашето дете.

Вижте пет съвета, чрез които да заздравите връзката баща-дете:

1. Не забравяйте, че не става въпрос за вас: Интересувайте се от нещата, които иска вашето дете, а не вие. Насочвайте го сам, за да разберете дали сте на прав път.

2. Дръжте се като дете: Вратичката към света на вашето дете е мъничка и за да преминете през нея, трябва да се вдетините.

3. Играйте си с детето възможно най-дълго: Не позволявайте това адски важно време с детето ви да бъде изместено от други "по-спешни" неща. Ако трябва, дори планирайте деня си така, че винаги да имате време за хлапето си.

4. Играйте със сърце: Детето винаги разбира кога просто отбивате номера. Бъдете искрен и се потопете тотално в детския свят.

5. Забавлявайте се: Смехът е най-точното мерило на забавлението.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ