Брак. Готови, старт!

05.01.2012, 16:27

   
 
Брак. Готови, старт!

Доста странно! Човек се връща след празниците и разбира, че пропуснал поне 100 годежа и формирания на нови двойки (разбира се, формирането е чрез промяна на статуса във Facebook). Тук е мястото да отбележим, че един от нашите колеги също се е сгодил и го изгубихме като свободен Div-ак, но ни крепи мисълта за ракията, виното и другите опиати, които предстои да погълнем в негова чест. Честито!

По същото време обаче се оказва, че много други двойки известни личности също не са спали и не са чакали Дядо Коледа да им донесе пръстена, а са отишли до бижутера и са го купили сами, съответно кой паднал на колене, кой поръчал билборд, кой нещо друго, но предложили брак на своите половинки. Арета Франклин, Стивън Тайлър, Леброн Джеймс, Джъстин Тимбърлейк и Джесика Бийл са сред звездите, които са се сгодили по празниците. Други от знаменитостите пък явно бяха решили да поставят нов рекорд за най-бързо разтрогнат брак, като Шинейд О'Конър, която обяви, че ще се развежда 16 дни, след като бе сключила брак със съпруга си и то защото приятелите му не я харесвали. Самата певица споделя, че двамата не са били подготвени за последствията от брака върху живота и на двамата.

Аз изобщо не мисля, че някой някога е подготвен за тези последствия. Било то на 18, на 28 или на 45 (не че това са единствените възрастови параметри, в които е възможно да ви се зажени). Едната причина, с която си обяснявам този своеобразен брачен бум, е предсказанието за края на света през тази година. Вероятно много от тези хора (особено известните) са си казали, че ако сега не направят този спектакъл, то не се знае дали след 2012-та ще имат тази възможност или дали изобщо ще има понятие като "след 2012-та".

Другата причина... всъщност аз не мога да намеря друга разумна причина, но който е решил да се бракува, да му мисли.

Шегата настрана, но ако сте решили да се жените (омъжвате), първо седнете, ако искате пийнете, но си помислете можете ли и готови ли сте да го направите.

Не ме разбирайте погрешно, не говоря от позицията на петте си брака, три деца и съдбата на отрудена жена или изоставен мъж, защото нямам такава позиция и случаят ми не е такъв. Но за някои неща не е нужно човек да ги преживее по няколко пъти, за да разбере, че понякога една жена или един мъж трябва да мисли (и то не с долната си глава). И бракът е едно от тези неща.

Аз не мога да ви дам уроци как да проверите дали сте готови. Това не е като да се подложиш на кръвен тест и да ти кажат: да, годен сте за брак. Не е и като тест за интелигентност – попълваш си въпросника и чакаш да ти кажат резултата. Не е и като изпит за влизане във ВУЗ – отговаряш на въпросите, решаваш си задачите, развиваш си темата и чакаш да ти кажат дали си вътре или не.

За щастие или нещастие в брака човек сам изпитва себе си и сам поема отговорност за всичко, което се случва. Защото после не може да обвини системата, проверяващите, лекарите или който и да било друг, че бракът му се е провалил.

А бракът е сигурно най-трудното, през което един човек може да премине (представете си, че има дори хора, които си и умират с него, бракувани и неразведени).

Преди всичко бракът е предизвикателство. Но той е и парадокс. Той е сигурно единственото нещо, което едновременно е предизвикателство, и отегчително ежедневие. И за да може един човек да живее в него, то трябва да реши дали наистина е готов и способен да го направи. Най-добре предварително.

Преди човек да прибегне към брака, то той трябва да си даде сметка, че е нужно из основи да преразгледа начина си на живот и целите си. Защото когато наденете брачната халка, тези няма начин да останат същите, нито толкова лични, колкото са били преди. Смея да твърдя, че има няколко основни неща, по които трябва да сте стигнали до консенсус, както със себе си, така и с бъдещата ви брачна партньорка преди да се втурнете към Общината.

Кариерата

Може да ви се струва маловажно, но е добре и двамата вече да знаете накъде се движите в кариерата си. Какво можете да очаквате занапред и дали имате време и сили, за да функционирате едновременно като брачна и работна единица. Защото фактът, че се жените, не означава, че шефовете ви ще толерират вашето отсъствие, закъснение или пропуски в работата, защото сте били заети със семейни дела.

Парите

Сключването на брак не е просто нещо като слагането на нов пиърсинг – отивате и ви го поставят. Не е и толкова романтично, колкото го описват по филмите. Ако ще предприемате такава крачка, пребройте си парите. Направете си разчет на бюджета, помислете как ще преразпределите месечния доход. Може би вече вместо пари за заведения, цигари и алкохол, ще давате повече за памперси, бебешка храна и почистващи препарати. Направете си добре сметката, защото няма кой да го направи, вместо вас.

Децата

С човека, с който ще се бракувате, е абсолютно необходимо да сте на едно мнение по въпроса с децата. Искате ли деца, колко искате и т.н. И имайте предвид, че дори цял живот да сте искали да имате момче и да го кръстите Крум, то това решение няма да е само ваше и може да се наложи да се промени.

Компромисите

Пригответе се за много компромиси. За да има бракът ви успех, трябва да изясните първо пред себе си какви жертви сте склонни да направите, кои свои навици бихте променили, дали сте склонни да разредите или дори да спрете срещите с някои от приятелите си, дали сте готови да се промените вътрешно и външно, защото рано или късно бракът ще го изиска от вас.

Въпросът след всичко това е дали след брака вие ще сте същият човек или ще се превърнете в някой друг, съвсем различен. Може би по-щастлив, може би по-нещастен, по-дебел, по-здрав, по-постоянен, по-отговорен, но при всички случаи различен.

Не призовавам хората да не сключват брак. Романтично погледнато това е нещо хубаво, съзидателно, чаровно и т.н. И противно на твърдението на една моя преподавателка в университета, че аз съм (цитирам): "деструктивна единица на обществото", приветствам всички бракуващи се. Хора, женете се, но помислете (поне няколко седмици) преди това.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 13
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 21.01.2012 | 20:36
13 Промиване е мозъците , че сключването на брак е добро.Това е все едно да подпишеш договор с дявола
от Не е посочен | 11.01.2012 | 10:40
12 напротив аз познавам много двойки, които се обичат толкова силно, че липсата на дете не е пречка за брака им - осиновяват си или използват метода инвитро, приемна грижа и т.н когато двама се обичат истински винаги се намира компромисен вариант
от Не е посочен | 11.01.2012 | 10:37
11 децата също са фактор, семейство, на което не могат да му се родят деца не може да просъществува дълго, независимо в кого е причината другият не може да се примири с факта да си няма собствено дете колкото и силна да е любовта към партньора му
от Не е посочен | 11.01.2012 | 10:35
10 все по-малко са тези хора, в повечето случаи липсва най-вече разбирането между двойките, а няма ли разбиране всичко отива към развод
от Не е посочен | 11.01.2012 | 10:33
9 има хора, които са женени до смъртта си, да не мислим негативно, бракът си е хубаво нещо, дори когато любовта си отиде остане ли уважението и приятелството има хармония и разбиране.
от Не е посочен | 11.01.2012 | 10:31
8 и да мислим и да не мислим - почти всеки брак рано или късно завършва с развод, така че да правим каквото трябва, пък да става каквото ще.
от Не е посочен | 09.01.2012 | 15:27
7 никой никог анее готов з аподобно нещо ...просто е задължително понякога :Д
от Не е посочен | 09.01.2012 | 15:24
6 За неомъжените има време хах
от Не е посочен | 05.01.2012 | 22:26
5 Како, срам ни е ама търпим ;)
от Не е посочен | 05.01.2012 | 17:40
4 Уффффф и аз като бракувана доста се позамислих над написаното....малко късно де :D:D:D
от Не е посочен | 05.01.2012 | 17:39
3 Не ви ли е срам, бе :D
от Не е посочен | 05.01.2012 | 17:25
2 хахах ако бях прочела статията преди да кажа Да, вероятно щях да избягам с крясъци уплашена от последствията :D :D :D
от Не е посочен | 05.01.2012 | 17:23
1 Всъщност медицинските изследвания и сега са необходимо условие за да бъде сключен брак и при наличието на определени болести това не се позволява.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ