Бащите и тяхната огромна роля за момчетата

25.10.2011, 13:11

   
 
Бащите и тяхната огромна роля за момчетата

Безброй много изследвания показват, че децата, които израстват с баща до себе си, показват по-добри резултати в училище и има по-малък риск да посегнат към наркотици, алкохол или да извършат престъпление. Присъствието само по себе си е добро начало, но има много неща, които всеки баща може да направи, за да помогне на сина си по пътя му на развитие. И колкото по-рано започне този процес, толкова по-добре. Ето и някои конкретни аспекти, към които татковците не е зле да насочат вниманието си.

  • Оформете идентичността на сина си. Момчетата се учат от бащите си, когато растат и търсят себе си. Когато са лишени от бащинска грижа, им е много по-трудно. По-сложно е да определят кои са и какви искат да бъдат. Затова им помогнете да разберат къде им е мястото. Те имат нужда да знаят, че принадлежат към семейството, към дадена силна общност. Бащата е този, който ги свързва най-ясно с тази общност. Проучванията сочат, че много от момчетата без бащи се присъединяват към банди точно поради тази причина – те търсят социално признание и чувство за принадлежност извън семейството.
  • Помогнете им да изградят ценности. Установено е, че момчетата, които израстват с бащите си, по-често постигат икономическа стабилност в семейството. Това им дава и увереност в самите тях. Други важни ценности, на които бащите могат да научат синовете си, са как да работят за целите си, как да изградят здрава връзка и как да бъдат упорити в преследването на онова, което желаят.
  • Покажете характер. Момчетата гледат бащите си и имитират поведението им. Всеки баща е и модел на подражание за синовете си, затова трябва не само да им говори за ценности, но и да ги показва: достойнство, смелост, справедливост, предвидливост и високо обществено съзнание.
  • Научете ги на уважение. Бащите, които много често отсъстват от вкъщи или не комуникират със синовете си, насаждат в тях липса на уважение. Докато бащите, които са дейни в ангажиментите с децата си, възпитават у тях ценности като умение да изслушват, доверие, толерантност, любезност и разбиране.
  • Играйте пълноценно ролята си на баща. Момчетата, които израстват без бащи, честно имат чувството, че нещо им липсва. Това е и причината част от тях да се обърнат към порнографията, насилието, наркотиците, алкохола или друг вид саморазрушително поведение. Присъствието на бащата дава на момчетата усещането, че светът е завършен.
  • Изяснете им идеята за секса. Момчетата, които са лишени от бащинска грижа, израстват с много неизяснени представи по отношение на секса, с много въпроси, на които не са получили отговори. Един от страничните ефекти на това е, че те не говорят за секс. Бащите са тези, които трябва да им дадат практически съвети за отношението им към момичетата, за секса, за мокрите сънища, контрацептивите, бременността и други теми, по които момчетата не биха говорили с майките си.
  • Показвайте им, че ги обичате. Момчетата без бащи често виждат любовта като проява на уязвимост и слабост, а доверието – като нещо отрицателно. Бащите са тези, които трябва да покажат на синовете си, че обичта означава удовлетворение и завършеност.

Интересувайте се от проблемите им, изслушвайте ги, защото имайте предвид, че в един момент (най-вероятно като станат тийнейджъри) няма да искат да говорят много. Отделяйте им време, може да е един час на ден, но да общувате пълноценно. Измислете си забавления, които да са само ваши – да играете футбол, тенис на маса, баскетбол или просто да ходите за риба. Всяко момче има нужда от баща, за да стане мъж.

Източник: Fathers.com

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ