Бащинството спасява живота

   
 
Бащинството спасява живота

Бащинството неминуемо е свързано с много нови преживявания. Преживявания като това малко дете да ти се увеси на врата след тежък ден в службата, неделните мачове в калните градинки, детски инвазии рано сутрин през почивните дни. Защо тогава това да си баща е толкова голямо щастие.

Бащинството буквално спасява живота

Изследванията са недвусмислени. Проучване, провеждано в продължение на 19 години, показва, че най-надеждният начин да се превърнеш в по-добър човек е да стане баща. В хода на изследването са наблюдавани над 200 рискови момчета с престъпни наклонности, податливи към алкохол и наркотици, които претърпяват някаква радикална промяна в живота си. Резултатите са много показателни – факторът, който имал най-голямо положително влияние върху момчета, бил бащинството. Те изключително често влизали в правия път, след като им се ражда дете. При мъжете, които стават бащи в края на двайсетте си години или в началото на трийсетте, промяната е най-осезаемна.

И така, каква е голямата магия около децата и защо имат тази сила да променят живота. Има десетки психологически и социални фактори като отдаването на грижа, поемането на отговорност и това някой да разчита на теб, но има и една голяма физиологична предпоставка – тестостеронът. След раждането на дете, нивата на този хормон при мъжете падат. А ако мъжът участва активно в ежедневните грижи за дето, нивото на тестостерон се понижава още по-драстично.

Тестостеронът може да бъде ваш враг

Тесторонът отдавна е познат като фактор, които може да доведе до престъпления и други форми на агресивно поведение. В килиите на затворите и в клиниките за лечение на наркотични зависимости има много по-малко мъже с ниски нива на този хормон.

Но ако мислите, че именно мъжете с по-малко полови хормони са тези, които имат семейства и първи започват да дундуркат бебета, и това е причината изследването да показва, че бащинството им действа благоприятно, помислете пак. Мъжете с повече тестостерон стават баши по-често и в по-ранна възраст. Една от функциите на това вещество, освен подтика към престъпление, е, че стимулира конкуренцията за партньори или с други думи – за жени. По-сексуалните и агресивни пичове по-често взимат яките мадами и точно те, след като направят някое и друго бебе, стават много бързо от послушни – по-послушни.

Нека да не забравяме и важността на романтичните отношенията между новите татковци и младите майки на децата им. Бракът и сигурността на дългосрочните връзки помагат за намаляване на стреса. Любовта към жена може да премахне напрежението и да повлияе добре на мъжкото здраве. Самците боледуват повече в сравнение с женените и бащите. Учените предполагат, че това отново е свързано с ниското ниво на тестостерон, което предпазва мъжете от някои хронични заболявания. Освен това женените мъже се борят с рака по-успешно, но пък и качват килограми по-лесно.

Излиза, че, ако искате да влезете бързо в правия път и да си гарантирате крепко здраве, е най-добре да започнете тренировки по смяна на памперси. За лошите момчета, бебетата са най-лесната "пълна промяна". 

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 13.01.2012 | 16:47
3 още удължава :)
от Не е посочен | 09.01.2012 | 15:44
2 Най- хубавото и важно нещо :)
от Не е посочен | 09.01.2012 | 15:31
1 няма нищо по-хубаво от това д аси родител :)
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ