Бащи vs. майки за името на бебето

18.04.2016, 16:30

5 спора, които всички семейства водят

   
 
Бащи vs. майки за името на бебето

Малко са семействата, в които майката и бащата са на едно мнение за името на детето им. Всеки си иска да го кръсти по някакъв начин, някои се съобразяват с отколешната традиция детето да се кръщава на бабите или дядовците, други пък само чакат да имат дете, за да го кръстят на любимия си филмов герой. Колкото хора, толкова и версии за това какво ще бъде името на бебето им. В крайна сметка бащата и майката са хората, които трябва да решат, но някак си те винаги имат поне пет много познати на всички ни спорове за името на детето.

Спор 1: Името е твърде популярно

Иван, Димитър, Георги и Ивайло, а напоследък Александър и Мартин сцепват по популярност. Единият родител може да иска точно такова име за детето си, но пък, ако другият е носител на такова име, най-вероятно ще се възпротиви. Никой не иска детето му да се нарича Николай Т., защото в класа има пет деца с това име. Замислете се обаче защо тези имена са толкова популярни, защото са вечни и традиционни, в което няма нищо лошо. Дори след 10-20-30 години те пак ще бъдат актуални и нормални.

Спор 2: Името, което сте избрали, е твърде необичайно

Жена ви сигурно ще се възпротиви, ако искате да наречете детето Анакин или Скайуокър. Ако наистина държите на това име, давайте, упорствайте, но помислете и за детето си, нека името не е толкова необичайно, че то да става обект на подигравки заради него. Макар че необичайно не значи лошо. 

Спор 3: Откраднали сте името на ваш приятел или обратното

Вие и жена ви отдавна сте избрали Ема и Даниел за имена на децата си, но вашият най-добър приятел вече има бебе и изведнъж разбирате, че ще го кръсти Даниел. Или се е случило обратното. Няма нужда да се сърдите и да правите голям проблем от това. Какво като децата ви се казват по един и същ начин.

Спор 4: Не ви харесва умалителното, което единият партньор предлага за детето

Например кръщавате сина си Александър, но жена ви не иска да го наричате Сашко, а държи да му казвате Алекс. Разбира се, в семейството можете да решите този въпрос и да стигнете до единодушно решение как да наричате детето си на малко име, но имайте предвид, че по-нататък - в детската градина, в училище, никой няма да се съобразява с вашето обръщение.

Спор 5: Определено име ви навява лоши асоциации за хора, които не харесвате

Вие много искате да кръстите дъщеричката си Елена, но вашата жена има някакво бившо гадже, което ѝ е било откраднато от жена на име Елена и за нищо на света не може да си представи така да кръсти дъщеря си. Дайте ѝ друга асоциация с това име. Например с красива и успешна жена или с Хубавата Елена и всички произведения, посветени на нея. Ако вие пък сте този, който има лоши асоциации за някое име, дайте си сметка, че "Човекът прави името", както се казва. И веднъж, щом детето ви дойде на този свят и носи определено име, вие ще започнете да го свързвате само с него, всички други хора, които се казват по същия начин, изобщо няма да имат толкова голямо значение за вас.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ