Баща за първи път

15.09.2011, 11:03

   
 
Баща за първи път

Със сигурност аз не мога да ви кажа какво означава да си баща за първи път или изобщо. То и майка не знам още, но пък има време да се науча. Много от моите приятели обаче вече са бащи. Може би възрастта го изисква. Някои станаха бащи съвсем скоро. И като гледам как им се отразява това, съм сигурна в едно – бащинството променя мъжете. Освен че понякога започват да плачат, точно като новородените си, стават далеч по-сериозни и отговорни, сменят интересите си или почти забравят за тях и самите себе си започват да възприемат вече по друг начин. Ако до вчера са се разпознавали като Сашо-злето, след раждането на бебето започват да се възприемат като Сашо, бащата на Мира, например.

От друга страна, като човек, който изобщо не говори с баща си, мога да ви уверя и в друго – мъжете се променят в тази насока след раждането на първото си дете, но само ако и когато си позволят да бъдат бащи.

Във Fathers прочетох много полезен материал по този въпрос и по-точно за начина как един мъж може да се обвърже с бебето си. Ако в началото не усещате някаква специална връзка с това малко същество и го няма онзи блясък в очите ви, не бива да се притеснявате или да се отказвате. При някои мъже "промяната" настъпва внезапно, след самото раждане на бебето. Но на други им трябват дни, седмици, месеци, за да усетят връзката с детето. Имайте предвид, че при майката нещата са различни, тя физически е имала връзка с бебето и е няколко крачки преди вас. Въпреки това, бащата е също толкова важна фигура за новороденото.

Най-добрият начин да почувствате връзката с бебето си е да си изцапате ръцете – в буквалния и преносния смисъл. Трябва да прекарвате време с детето си в грижи за него. Участвайте в храненето, когато е възможно, разбира се. Няма какво толкова да направите, когато майката го кърми. Поемете инициатива в къпането, сменянето на памперса, обличането, приспиването, разходките. По този начин майката ще ви има доверие, детето ще свикне с образа и гласа ви, а вие ще усетите връзката с него вероятно някъде между сменянето на наакания памперс и момента, в който малкото същество ви стисне пръста и ви отправи беззъба усмивка.

Има няколко важни принципа, които ще ви помогнат да разпознавате нуждите на бебето си и ще ви напътстват при грижите за него, особено ако сте баща за първи път.

Ситуация: Бебето плаче. (Почти постоянно.)

Може да означава: Бебето е гладно. Бебето е напишкано/наакано. На бебето му се спи. Бебето просто иска някой да го прегърне.

Ако след отстраняването на тези възможни причини, то продължава да реве, не се колебайте да потърсите помощ, пък било то и от тъщата.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ