Баница - Ваница

22.12.2011, 12:32

   
 
Баница - Ваница

Ако се чудите за какво става дума, много е просто – за баница. Но преди години, докато мятах кори в квартирата като студентка една приятелка кръсти направената от мен баница – Ваница и така си и остана.

Та тази същата я правя всеки път за Нова година и както обещах онзи ден, когато стана дума за Ъпсурт-ните късмети, сега давам рецептата за баница.

Трябват ви:

1 пакет кори за баница (аз предпочитам тези на една известна българска марка, които правят и маргарин и името им е като хубаво женско име)

4 яйца

1 кофичка кисело мляко

1 чаена лъжичка сода

300-350 гр. сирене

1/3 ч.чаша олио

1 пакетче краве масло

Предварителни приготовления:

Преди да започнете със самото правене на баницата, си пригответе тава и я намажете обилно с олио – на дъното и по стените.

Какво се прави с продуктите:

В кофичката кисело мляко слагате лъжичка сода и малко разбърквате. Целта е да му оставите малко време, за да набухне от содата. През това време разбивате яйцата в голяма купа. Прибавяте киселото мляко, после натрошеното сирене и накрая олиото. Разбърквате добре. Разстилате корите за баница и започвате да нанасяте с голяма вилица от сместа върху кората. След нанасянето, завийте кората, навийте я на руло и го поставете в центъра на тавата. Всяка следваща кора навивайте покрай това руло до оформянето на цялата баница.

Печене:

За печенето – това зависи от вашата фурна, но моята е Раховец от древни години, затова аз я загрявам предварително на максимална температура. Ако вашата фурна е нормална, то включете я малко преди да сложите баницата в нея на 250 градуса и отдолу и отгоре. Но първо сложете баницата на най-долното ниво, за да се изпече добре.

При печенето наблюдавайте баницата. Ако е необходимо, от време на време я завъртайте, за да се изпече равномерно.

Веднага щом я извадите от фурната, грабвайте маслото и го намажете отгоре. Да, цялото пакетче. Едно време един готвач ми каза, че баница без масло не е никаква баница. Покрийте баницата с кърпа и я оставете "да си обиколи нивата", както казваше баба, макар и да ставаше дума за питка.

Не я режете гореща, защото ще се смачка и ще бъде клисава. Оставете я да поизстине, после режете, чупете и хапвайте.

Колкото до късметите – по-добре ги сложете отгоре, а не в самата баница, но това е само съвет, вие си знаете къде и какви късмети да сложите.

Това е Div-ата Баница - Ваница. Да ви е вкусно!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 9
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 10.05.2013 | 13:18
9 благодаря ти Ваня-Ваница,много вкусна баница изглежда и затова още в този миг,отивам да правя и аз!
от Не е посочен | 26.09.2012 | 10:34
8 Здравей,прочетох твоята рецепта за баница.Но искам да попитам не я ли заливаш отгоре с някаква смес.И къде слагаш пакетчето с краве масло?Надявам се да ми отговориш.Благодаря предварително.
от Не е посочен | 16.09.2012 | 22:33
7 Как с вилица ще разнесеш сместа. Нали ще взимаш само от сиренето, а яйцата ще хартисат в купата?
от Не е посочен | 16.09.2012 | 21:56
6 Аз я правя същата,но преди да я метна във фурната я заливам с едно разбито яйце с една кафена чашка прясно мляко.Да ви е сладко!
от Не е посочен | 16.09.2012 | 21:16
5 с десет яйца става по хубава, пробвайте
от Не е посочен | 25.08.2012 | 15:49
4 ще я изпробвам,но и аз така я правя,благодаря
от Не е посочен | 25.08.2012 | 15:15
3 и аз правя такава и е много хубава
от Не е посочен | 25.08.2012 | 14:44
2 много вкусна изглежда.Чак ми се преяде.Ще си направя.Благодаря:)
от Не е посочен | 24.12.2011 | 12:50
1 Направих я!Сега я намазах с масло,покрих я и я оставих да си обиколи нивката!А довечера ще се завърне и ще бъде с нас на трапезата.Весели празници с любимите Ви хора!
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ