Disney съсипва децата в нас

29.08.2011, 11:03

   
 
Disney съсипва децата в нас

Истина е, че вече отдавна не сме на възраст, на която имаме неутолимата жажда да киснем по цял ден пред телевизора и да гледаме анимационни филмчета, но това не означава, че детското в нас е мъртво. От Walt Disney Studios обаче имат явното намерение да помрачат и най-светлите ни детски спомени. Наскоро до нас достигна новината, че въпросните кино хора, които преди години бяха като богове и създаваха най-красивите неща (разбирайте детски филмчета) на малкия екран, са решили да претворят "Цар Лъв" в 3D. Абе вие луди ли сте бе?

Ясно ни е, че това е поредният маркетингов ход, с който да примамите съвременния, натъпкан с джънк-фуд и зомбиран от PC-гейминг еквивалент на едновремешното, кльощаво и тичащо по улиците хлапе, но защо трябва да потъпквате емоционалното минало на едни, за да вземете джобните на други?

Съгласни сме, че "Аватар" показа на всички, че 3D филмите са супер яки, ако са направени както трябва, но "Цар Лъв 3D" въобще няма да е супер як. Никой не иска да гледа трагичната смърт на Муфаса в три измерения. Сцената няма да е по-болезнено жестока отколкото в 2D. Най-много да изглежда смешно.

Това е защото създателите на "Цар Лъв" направиха нещо трогателно и знаково в традиционен стил. Ако му сложим звънчета и финтифлюшки, то няма да стане по-изтънчено. Подобна идея е също толкова ужасна, колкото и, ако някой реши да направи цветовете на картина на Да Винчи по-ярки, като ги повтори с маслени боички. Така ще изпъква повече, какъв е проблемът? За Бога, става въпрос за анимационни герои. Техният чар е именно във факта, че са двуизмерни. Ако искахме да гледаме реалистични лъвове и маймуни да реват и да подскачат, щяхме да отидем на цирк или да си пуснем Animal Planet.

Въпросът тук е не само, че и Дисни се хванаха на 3D хорото, въпросът е, че го правят като използват моите скъпи детски спомени, за да направят някой лев, дето се вика. Всеки път, когато на екран се появи някой тъп филм, в който класическите Симба, Аладин и т.н. получават нов, по-съвременен сюжет (например в космоса ?!), част от детето в мен умира в агония. Моето поколение е отчаяно и песимистично спрямо бъдещето. Всичките ни телевизионни предавания са или за човешките трагедии, които ни заобикалят, или за музикални и други таланти повечето от които толкова и са таланти.

Филмчетата на Дисни от едно време са един от последните острови на спасението, където можеш да се скриеш за малко и просто да се смееш и забавляваш с рисуваните лъвчета, духчета и тостерчета. Цялата тази красота обаче изчезва щом попадне в ръцете на някакви анонимни IT ратаи, които с няколко клика превръщат спомените от детството ми в поредния 3D продукт на филмовия пазар, за да изсмучат парите на едни хлапета, които никога не са се докосвали до нещо по-добро и по-стойностно от 3D глупостите, с които в момента ги заливат. Ако преработиш едно класическо детско филмче в 3D ти му отнемаш автентичността, ограбваш го. Това ме кара да гледам на крайния резултат от това начинание като на поредния продукт, който големите студия се опитват да продадат на потребителите, а не като на анимация създадена, за да забавлява и радва децата.

Това е. С "Цар Лъв 3D" Дисни пуснаха едно "голямо кафяво", което се казва 3D, върху онзи остров на спасението, за който ви говорих. "Хакуна матата!" бе, ама вече не. Този манифест на детското безгрижие вече никога няма да звучи детски и безгрижно. В моите уши това е просто звънът на поредната монета в касичката на Холивудските обирджии на детски мечти. Добре поне, че това 3D-чудовище, ще подмине България.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 18.09.2011 | 11:40
1 Дисни най-малкото ще съсипе детето в мен, по-скоро ще го Възроди! Незнам какви са тия хейтърски гледни точки. Признавам и аз не харесвам 3D, но не мисля, че има значение щом става въпрос за Цар Лъв! Ако ще и в космуса да го прожектират разликата от 95', ще е само начинът на предаване.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ