6 от най-честите родителски грешки

10.10.2014, 12:26

По-добре ги избягвайте

   
 
6 от най-честите родителски грешки

Никой не се е родил научен и това важи с особена сила за хората, на които им предстои да станат родители или от известно време си имат бебе. Да отглеждаш друго човешко същество е нещо, за което няма как да бъдеш подготвен, колкото и да ти говорят, колкото и съвети да ти дават. Това не е дейност, в която се задобрява с практиката, a е строго индивидуално преживяване за всеки един човек.

И въпреки че всеки път е различно, почти винаги родителите допускат идентични грешки в опитите си да възпитат децата си по най-добрия начин, да ги предпазят от неприятните страни на животa и т.н., и т.н. Понякога обаче прекалената загриженост може да навреди. Вижте 6 от най-честите родителски грешки, които по-добре да избягвате.

1. Улеснявате детето прекалено много

За един родител е изключително трудно да гледа как детето му се мъчи да направи нещо и се затруднява, но истината е, че по този начин хората се развиват и успяват да надскочат възможностите си. Да, детето ви ще плаче, ако не му дадете играчката например, но може би така по-лесно ще се научи да лази или да проходи, за да си я вземе само. Понякога работата на родителя е да остави детето си само да намери решение.

2. Оставяте го да се предава пред трудностите

Когато човек учи нещо, в началото му е забавно. После, когато задълбае, започва да му става все по-малко забавно, до момента, в който не надскочи трудностите и не започне отново да се забавлява. Когато децата стигнат до втория етап на затруднението, те обикновено се отказват разочаровани, че не могат да се справят. Тук грешката, която много родители правят, е да се съгласят с детето и още по-лошо - да започнат да правят всичко вместо него. Идеалният вариант е да убеждавате детето си, че може да се справи, за да повярва в това. Защото в противен случай всяка негова трудност ще бъде съпроводена от отказване. Така не помагате на своето дете.

3. Забранявате на детето да задава въпроси

Всички деца стигат до момента, в който задават въпроси за всичко. Да, разбираме, че прекалено многото питане може да ви изнерви и да ви се стори досадно, но по-скоро измислете някакъв начин да насочвате малчуганите как сами да намерят отговорите, които търсят, отколкото да им забранявате да ви питат каквото и да било.

4. Държите детето ви да отговори на всичките ви очаквания

Всеки родител се надява на децата му да им се случат точно определени неща. Бъдещето им е проектирано в главите на майките и бащите. Само че когато пораснат, вашите малки отрочета сами ще решат с какво да се занимават и не се чудете, ако рязко се разграничат от всичките ви дългогодишни опити да ги вкарате в "правия път". Колкото повече ги бутате в някаква посока, толкова по-вероятно е те дори само от любопитство да искат да тръгнат в другата. Оставете децата си да намерят сами житейската си пътечка.

5. Не приемате отказа на детето

Никой родител не обича да чува от детето си "не" или да вижда как то отказва да изпълни някакво родителско желание. Само че в никакъв случай не бива да го наказвате за подобно нещо. Не е редно да втълпявате на едно същество, което сега се учи да живее, че отказът да направи нещо води до наказание. Нима трябва да е съгласно с абсолютно всичко?

6. Смятате, че дисциплинирането е само в негативен аспект

Мислете за дисциплината като за самоконтрол. А по-позитивно от това няма.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ