5 от страховете на всеки родител

09.05.2016, 13:30

Преди да стане такъв

   
 
5 от страховете на всеки родител

Сигурно си мислите, че само вас ви е страх или ви е било страх да станете родители. И не само че ви е било страх, ами направо сте изпадали в паника като си помислите, че не можете винаги да разчитате на маминка и ще трябва сами да се оправяте с малкото си бебе. Да знаете, че нито сте били, нито сте, нито пък ще бъдете единствените. Всички ги е страх. И има защо, но да не ви плашим допълнително. 

Първи страх: Бебето ще разклати връзката ни

В много случаи бебето наистина ще промени връзката ви с жената до вас, но това не означава, че то пречи на тази връзка. Ако гледате по този начин на детето, може би това ще се случи. Но по-добре мислете за него като за връзката, която ви прави истинско семейство. Ще има труден период, това е истина, период, изпълнен с много безсънни нощи и непрестанни грижи, но постепенно нещата ще си дойдат на мястото и вие ще можете отново и още по-пълноценно да се радвате на жената до вас.

Втори страх: Няма да мога да изградя връзка с детето си

Имайте предвид, че и бъдещите майки, и бъдещите татковци изпитват този страх. За щастие децата бързо го елиминират още първия път, когато се усмихнат на родителите си или когато ви хванат пръста с малките си ръчички.

Трети страх: Ще бъда лош баща

Ако обичате детето си, грижите се за него и за майка му, не ги изоставяте, прекарвате време с него, държите се като нормален човек и се интересувате от развитието му, няма как да сте лош баща. 

Четвърти страх: Няма да мога да държа бебето правилно

Разбира се, че в началото ще има поне пет души, които да ви обясняват как се държи бебе и че вие не го правите правилно. Изслушайте ги, изтърпете ги и когато се приберете вкъщи с бебето и с жена си, ще видите, че ви трябват само 3-4 пъти да подържите бебето, за да усвоите как е добре да се държи, гушка, приспива и т.н.

Пети страх: Без да искам ще нараня бебето

Трябва да бъдете внимателни и разумни, когато се грижите за новороденото си бебе, ако имате притеснения по някакви здравословни въпроси, свързани с него, обаждайте се на педиатъра. Ще видите, че тези притеснения и обаждания ще бъдат най-чести през първите месеци и това е нормално. Всеки родител го е страх да не предозира с капките против колики, да не претопли млякото, да изкъпе бебето за първи път и т.н. 

Нормално е да се страхувате, но това не бива да ви спира да се стараете да правите най-доброто, на което сте способни, за децата си.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ