3 неща, които всеки мъж трябва да знае преди да стане баща

17.10.2022, 14:00

Задължително!

   
 
3 неща, които всеки мъж трябва да знае преди да стане баща

Щеше да е супер да срещнеш по-младата си версия с настоящото си "аз" и да си дадеш безценните съвети, на които те е научил животът. Но тъй като това няма как да се случи, ще ти се наложи да четеш DIV.BG!

Замислихме се, че отдавна не сме си говорили за бащинство, а много от нас са именно на този етап от живота си. Да си баща е трудно - няма две мнения по въпроса. Това, което никой не ни казва е колко всъщност се променя животът, след появата на детето. И макар, че идея сме си нямали какво ни чака, ако имаше кой да ни каже, че всичко ще бъде наред, нямаше да е зле.

Днес ние ще се превърнем в теб от бъдещето и ще ти кажем кои са основните 3 неща, за които трябва да си подготвен преди да станеш баща:

Ще се чувстваш сякаш губиш идентичност

Майките се оплакват от този проблем често, но никой не се замисля, че отдадените на децата си бащи също забравят кои са. Идва момент, в който дори не можеш да си спомниш какъв е бил животът ти преди бебето. Вече почти не се виждаш с приятелите си, не излизаш да пийнеш по едно и заменяш бутилките от бара с тези за бебешко мляко. На моменти даже ти се струва, че времето тече по-бавно. На всичкото отгоре ни се налага да ходим на работа, докато все още не знаем къде се намираме. Но, не се отчайвай - този период е само временен. Ситуацията започва да се избистря, колкото повече израства детето. Малко по малко, то започва да се превръща в човек, става все по-самостоятлно, а ти отново можеш да с върнеш към човека, който си бил преди.

2377703

Бъди готов да научиш много

Интересно е как започваме да оценяваме онова, което сме имали преди, едва след като се роди детето. Но пък трудно осъзнаваме колко много нови възможности ни предоставя бащинството. Започваш да оценяваш малките моменти, запознава се с нови хора, които също са родители, научаваш се да организираш времето си по-добре. А и чувството да се грижиш за едно малко и безпомощно създание искрено те изпълва.

Ще ти се наложи да свикнеш с диксомфорта

Приеми го - каквото и да правиш, в ума ти винаги ще жужи мисълта за детето. Независим дали гледаш телевизия на дивана или говориш по телефона, постоянно ще хвъряш по един поглед, за да се увериш, че всичко е наред. Този вид напрежение никога не отминава. Ще трябва да свикнеш и с това, че домът ти понякога ще прилича на бунище и никой от вас двамата няма да има сили да почисти.

2377701

Да не говорим как плановете ти могат да се променят в последния момент. Планираш нещо от седмици и в последния момент се оказва, че детето е с температура и няма как да напуснеш дома си. На моменти това лишаване от социални контакти може да те срине, но истината е, че няма нищо по-важно от това да се погрижиш за детето си.

Работата от вкъщи с дете също може да е предивикателна, особено, когато то е на възраст от 3 години нагоре. Малчуганите са активни и жадни за внимание и вероятно ще ти бъде много трудно да се разкъсаш между грижите и работата.

***

Най-важното, което трябва да знаеш е, че колкото и да е трудно, бащинството преди всичко ще те изпълни с радост. Няма нищо по-хубаво от това да виждаш как детето ти расте пред очите ти и постепенно се превръща в голям човек.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ