11 истини за родителството

11.04.2016, 12:30

Учим се в движение

   
 
11 истини за родителството

Точно преди да станем родители, и жените, и мъжете, се вманиачаваме малко в това да запаметяваме всеки момент от живота ни с бебето. Ясно е, че много неща, всички всъщност с малкия човек, ще ни се случват за първи път, но, хора, няма как да запаметяваме всичко и да му отдадем нужното време и внимание, защото всичко ще става много бързо. Да не говорим, че в един момент ще сте толкова изморени от смяна на памперси, приспиване на бебето, недоспиване и т.н., че няма да можете да запомняте нищо. Важното е да не се обвинявате за това. Вижте тези 11 истини за родителството, за да не приемате нещата много навътре.

Колосална загуба на време е да се вманиачавате за всяко нещо

Бебето ви е на почти една годинка, а не е започнало да ходи. Още си пълзи, а всички други негови връстници вече щъкат. Дали не е време да го заведете на доктор. Отново. Не прибързвайте. Може и само седмица по-късно детето да се изправи и да започне да ходи. Важното е да не го насилвате да ходи. Спокойно, никой не ходи в университет с памперси и биберон, освен ако това няма да е част от някакво парти, разбира се.

Не съдете, но ще бъдете съдени

Когато детето ви стане на около 2 години, ще ви тича по нервите постоянно. Ама постоянно. Ще се случва да загубите контрол, да се изнервите до крайна степен, да му крещите и дори да го нашляпате. Най-вероятно. Странно е, нали, преди, когато видите някой родител да се изнерви на детето си го съдехте затова, а сега другите хора, които виждат вас в такъв момент също ще ви съдят за поведението ви. Спокойно, истината е, че няма родители, които сами да са гледали децата си и да не са минали през това.

Някой ден ще се смеете на сериозни неща

Имате огромна нужда от душ. Но няма някой да оставите бебето. Взимате го с вас в банята. То си седи в детското столче и ви гледа, а вие пускате душа, както сте си с дрехите. Нищо чудно. Когато човек гледа бебе и не спи нормално със седмици, става като зомби. Не се впечатлявайте, посмейте се и давайте нататък.

Нещо, което измислите на мига, може да се превърне в семейна традиция

Ако сте сами през уикенда с детето, навън вали, а жена ви отишла в мола, на вас не ви се излиза и казвате на детето си, че днес е Мързеливата събота. Правите кочина вкъщи, гледате телевизия, хапвате си царевични пръчки и шоколад. После детето ви ще иска всяка събота да е Мързеливата събота. Така се създават семейните традиции.

Бъдете търпеливи с родителите си

Ясно е, че вие и родителите ви сигурно имате различни начини за възпитание на децата. Но когато вашите гледат детето ви, не им нареждайте какво да правят. Може би правилата ви ще бъдат нарушени, но децата ви могат и да научат много от баба си и дядо си. 

Знаете повече, отколкото осъзнавате

Когато станете родители за първи път, в началото не знаете какво да правите. С течение на времето осъзнавате, че всъщност знаете повече, отколкото си представяте. И се учите на много нови неща заедно с детето си. В крайна сметка се оказва, че никой не познава детето ви по-добре от вас самите.

Има и не толкова лоши лъжи

Лошо е да се лъже, много лошо е да лъжете децата си, но понякога не може без някоя малка лъжа. Детето ви иска да му купите играчка всеки път когато минавате покрай магазина. Ако нямате възможност да правите това, просто му казвате, че през уикенда магазинът за играчки не работи. Или той иска да гледа телевизия вечер. Казвате му, че телвизионните герои вече спят и той трябва да заспива.

Дори най-сънзателните хора са пристрастни, когато става дума за детето им

Познавате детето си, знаете, че понякога може да има лошо прояви, но когато друг го каже за него, веднага сте склонни да отричате, защото вашето дете е най-доброто, най-послушното, то си дава играчките и не се бие с другите деца. Май е време да приемете, че не може винаги другите деца да са виновни.

И това ще мине

Ще има моменти, в които детето ви няма да иска да говори нормално, а само ще ви шепне в ухото, ще иска да си избира дрехите, които да облича и ще се тръшка, докато не му облечете тениската с камиона, без значение, че тя е мръсна и трябва да се изпере, ще иска да скача на леглото и няма да има сила на земята, която да може да го спре. Спокойно, това са нормални детски неща, ще минат.

Децата чуват и виждат всичко, което се случва между родителите

Ако си мислите, че сте провели много таен разговор с жена си, да знаете, че се лъжете. Децата чуват и виждат всичко, което се случва между родителите им, дори когато спят. Така че внимавайте как си уреждате отношенията. Големият брат вижда всичко.

Ще ви разчувстват всеки ден

Когато се смеят, когато танцуват, когато ви говорят и ви казват, че ви обичат, когато ви гушкат. Е, може някой ден да не се разплачете, но едва ли.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ