11 глупости, които хората са причинявали на бебетата си

28.01.2016, 17:01

Говорим си за едно време

   
 
11 глупости, които хората са причинявали на бебетата си

Отглеждането на деца може би е едно от най-трудните и едновременно с това страхотни неща в живота ни. Затова не бива да се учудваме, че хората понякога оплексват нещата в опит да са колкото се може по-добри и следвайки кофти съвети от баби и приятелки. Онова, което се е случвало в миналото обаче, днес ни се струва тотална лудост, така че може би ние сме си добре. Ето някои от най-странните практики, упражнявани от родителите върху бебетата им.

1. Хранили са ги само с "щастливо" мляко

В началото на XX в. се е смятало, че ядосаните майки произвеждат кофти кърма, от която бебетата получават колики. Също в този период се е вярвало, че прекалено дългото кърмене води до психични заболявания при бебетата и слепота при майките.

2. Учили са ги да ползват гърнето много отрано

В края на XIX в. са издавани книги, които наблягали на важността детето да ходи до тоалетна на гърне или на самата тоалетна колкото се може по-отрано. Препоръчвало се е родителските опити да започнат, когато бебето е на два месеца - не само заради хигиената, но и за да се формира характера на детето.

3. Имало е бебешки противогази

Ако погледнем историческия контекст, има смисъл от бебешки противогази, но самият факт, че някога обществата е трябвало да мислят как да предпазят децата си от отровни газови атаки с мини-маски, е тотална лудост.

4. Използвали са опасни бебешки столчета за коли

1637884

Да, било е стъпка в правилната посока, но реално тези столчета не са предпазвали детето, а по-скоро са го застрашавали.

5. Навсякъде е имало живак

Дори римляните са знаели, че живакът е токсичен, какво да говорим за хората от близкото минало. Въпреки това той се е използвал почти навсякъде - в детски играчки, бои и уреди, използвани всеки ден.

6. Давали са им да пият от опасни бутилки

1637882

Във Викторианската епоха много жени не са кърмили, а са хранили децата си от бутилки. От гърлото на бутилката излизала гумена тръбичка, завършваща с гумено зърно. Проблемът идвал от трудното миене на гумената тръбичка и заради това в нея се зараждали различни бактерии. На всичкото отгоре тогава се е смятало, че бутилките трябва да се мият на 2-3 седмици по веднъж.

7. Давали са им да пият бира

1637883

Алкохолът е стар колкото света, затова и не е чудно, че много хора са давали бира и друг алкохол на бебетата си, за да ги успокоят и да им помогнат да заспят.

8. Топяли са ги в свинска мас

В началото на XX в. се е смятало, че на бебетата трябва да им се направи специално къпане, за да се измият добре от престоя им в майчината утроба. Основните методи били потапяне в свинска мас, масло или зехтин...

9. Вкарвали са ги в клетки

1637886

По време на Индустриалната революция много хора заживяват във все по-населени места и обитават мрачни и претъпкани жилищни комплекси. Тогава родителите започват да се притесняват, че децата им не получават достатъчно слънчева светлина. Решението? Създадени са специални клетки, в които се поставя бебето, а цялата "инсталация" се изнася извън прозореца или на балкона.

10. Давали са им отровно мляко

Да, тогава не са знаели, но е факт, че в средата на XIX в. в Ню Йорк кравите са хранени с остатъци от близките дестилерии. Млякото от тези крави е подобрявано с вода, брашно, гипс, яйца и меласа, за да придобие по-добра констистенция и вид. Въпреки това често цветът на млякото е оставал синкав. По това време детската смъртност в района рязко се увеличава.

11. Давали са им страшно много захар

1637881

С популяризирането на газираните напитки през 50-те години на XX в. производителите на тези напитки започват да твърдят, че продуктите им са идеална добавка към здравословния начин на живот... резултатът е дебели деца и проблеми със затлъстяването при цели поколения.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ