"Шумът на върбите" - вълшебство за децата, приказка за възрастните

05.12.2014, 10:26

Ново детско представление в Сатиричен театър "Алеко Константинов"

   
 
"Шумът на върбите" - вълшебство за децата, приказка за възрастните

Детските представления у нас не са нито достатъчно като количество, нито като популярност. И това не е нещо маловажно, на което леко да махнем с ръка. По думите на проф. Здравко Митков, който е режисьор на най-новата детска постановка "Шумът на върбите", чалгата се промъкна и се превърна в масова култура у нас, именно защото децата просто не ходят на театър, когато са малки. Или по-скоро - не ги водят. И всъщност тази констатация звучи твърде адекватно, за да бъде подмината просто ей така. Защото театърът дава магия, задвижва чарковете в мозъка. И колкото по-отрано театралното чудо се добере до съзнанието на един млад човек, толкова по-добре ще смаже въпросните чаркове. Логично, нали?

1447223

"Шумът на върбите" е постановка по текст, който за първи път се поставя на българската театрална сцена. Автор на романа е Кенет Греъм, а на съвременната драматизация -  Алън Бенет. Сюжетът ни запознава с Кърта, Плъха, Жабока и Язовеца, чийто живот в гората е повече от интересен. Около тях се случват магически неща, които хората са забравили да оценяват:

"Повярвай ми, млади приятелю, няма нищо, абсолютно нищо по-вълнуващо от това да се занимаваш с лодки. В тях или извън тях, няма значение. Дали отиваш някъде, или не отиваш, дали пристигаш, закъдето си тръгнал, или пък въобще никъде не пристигаш - не е важно. Важното е, че винаги с нещо си зает, винаги имаш нещо за вършене... Слушай, ако нямаш наум нещо друго за тая сутрин, защо да не тръгнем надолу по реката и да прекараме един хубав ден?"

Вероятно усещате как около едно наглед обикновено нещо като лодката, текстът завърта вихрушка от радост, ентусиазъм от самото живеене и случване на нещата. "Шумът на върбите" има шанс да достигне до душите на децата, давайки им храна, от която да черпят вълшебства.

1447225

Може да се каже, че с "Шумът на върбите" проф. Здравко Митков се връща в началото на своята кариера, когато започва с няколко детски пиеси. Сега Митков събира около себе си доказани професионалисти: композиторът и музикален педагог Данко Йорданов, майсторите на декор и костюми Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, както и актьорите Пламен Великов (Кърта), Светломир Радев (Плъха), Михаил Сървански (Жабока), когото ви представихме в рецензията за постановката "Разбивачът на сърца", Явор Борисов (Язовеца), Йорданка Стефанова (Албърт), Кирил Ефремов (главатаря на невестулките) и др. Не бива да пропускаме и цената, срещу която малки и големи ще могат да гледат "Шумът на върбите" - 6 лв.

Четвъртата премиера в Сатиричен театър "Алеко Константинов" за този сезон е страшно различна от останалите. Не само защото е мюзикъл. Поставянето на текст за деца е смела стъпка, която, по думите на екипа на театъра, най-вероятно ще се превърне в поредица от важни крачки като цяло за детския театър в столицата. Силно се надявам да е така, защото в детския свят театърът трябва да присъства редовно, за да култивира дребното културно зрънце, заложено у всеки човек.

Датите до края на годината, на които можете да гледате "Шумът на върбите" на сцената на Сатиричен театър "Алеко Константинов", са: 6, 13, 14, 20 и 28 декември, от 11:30 ч.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ