Учените доказаха: защо твоите 3 дипломи ти пречат да се размножаваш

23.10.2016, 18:00

Кофти работа...

   
 
Учените доказаха: защо твоите 3 дипломи ти пречат да се размножаваш

Имаш завършен VIII клас, а четворката по математика в V е титаничният връх на твоето образование? На всичкото отгоре намираш статиите в Див за изключително поучително четиво? Споко, и за теб има спасение – всъщност ти си върха на еволюцията.

До някакво време се смяташе, че еволюцията е постигнала всичко с човека и край. То, в крайна сметка какъв естествен подбор, щом диабетицине и хората с ХИВ също могат да си правят деца?! Да, ама не! Развитието на човека продължава и то с пълна сила.

Разбира се, ако ти си атлетичен симпатяга с висше образование, хубава работа и няколко бона в банката, редно е да имаш повече шансове да се размножиш от безработният алкохолик от втория етаж, нали? Вярно, че социалните мрежи и интеренет запознанствата правят разликата незабележима... но тук говорим за друго.

Последните изследвания показват, че еволюцията, наш атлетичен приятелю, не е в твоя полза, а в тази на безработния алкохолик!

Група еволюционни и генетични изследователи започнали да разглеждат даните около еволюцията за последните някакви си 3 хиляди години. Там става ясно, че човек е повишил адаптацията си към лактоза, малария и високото налягане. Но това са скучните неща.

После учените започнали да разискват: "Еволюирал ли е по някакъв начин човекът, за да се възпроизвежда по-лесно?". Нима хората с повече пари, с по-добро образование, с по-хубава работа не трябва да имат повече шансове? НЕ!

Данните идват от изследване на Националния статистически институт в Америка, който всяка година регистрира 20 хиляди човека. Те са длъжни да дадат информация за семейното си положение, доходите, работата, здраве... абе, всичко.

Излезе нещо много странно като информация! Оказва се, че нито привлекателната външност, нито блестящата кариера, нито високите доходи повишават репродуктивната успешност. Сред жените най-плодовити се оказват тези с нисък ръст и пълно телосложение. А за двата пола общият критерии, който гарантирал високата плодовитост е ниското образование.

Учените го обясняват така, като имат предвид, че от 16 до 30 години е най-плодовият период на човека: "Може или да раждаш деца, или да градиш кариера, но двете заедно са почти невъзможни. А значи ниско образованите хора раждат и еволюцията ходи в тази посока."

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ