Непълнолетни в САЩ, обвинени в сексуални престъпления в киберпространството

27.04.2018, 13:00

Не стига ли твърде далеч полицията в криминализацията на подобно поведение?

   
 
Непълнолетни в САЩ, обвинени в сексуални престъпления в киберпространството

Щатската полиция в Барингтън се оказа прекалено "ентусиазирана" да криминализира онлайн поведението на непълнолетни, прецени Американският съюз за защита на гражданските свободи (или ACLU). Повод за намесата на ACLU стават три случая с деца, които попадат под радара на полицията съответно след три несвързани по между си инцидента:

Първият инцидент касае 12-годишно момче, което бе арестувано, след като пратило свои голи снимки на връстничка. 

Вторият инцидент включва 17-годишно момче, което било разпространило по електронен път сред непълнолетните си приятели неприлично съдържание на тийнеджърка, но едва след нейното съгласие.  

В последния инцидент 15-годишно момче бива обвинено в кибер-столкинг, след като молело момичета в Instagram за голи снимки през фалшив акаунт. 

"Дори и при ограничената информация, на която разчитаме, изглежда, че е налице тревожна тенденция на полицейска намеса с оглед на подобни "престъпления" в социалните мрежи, при положение че други мерки биха били много по-ефективни и не толкова вредни за децата", твърди представител на ACLU. 

Такива мерки биха включвали провеждането на сериозни разговори с тийнеджърите относно границите на приличното поведение в социалните мрежи, вместо да бъдат регистрирани като сексуални престъпници, както ще се случи, ако бъдат намерени за виновни. Това влече наистина големи последици, за които би било абсурдно да смятаме, че децата са си давали сметка, когато предполагаемо са решили да използват киберпространството за целите си. 

2053728

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ