Кои са интерсексуалните хора и какво означава това?

25.07.2020, 14:00

И как всеки мъж в момент от своя живот е бил момиче...

   
 
Кои са интерсексуалните хора и какво означава това?

Интерсексуалност е наличието у един индивид на неопределени или смесени полови белези. Интерсексуалните хора по рождение притежават полови белези, които ги причисляват или ги отличават и от двата пола. До 1990 година интерсексуалните хора са наричани хермафродити.

1846868

В корема на майката нещата изглеждат така – няколко седмици след зачатието, у плода се формират женски гениталии, които в зависимост от развитието на гонадите, или се преобразуват в мъжки, или си остават женски. За да започне преобразуването на първоначално женските гениталии в мъжки, е необходимо гонадите да се развият като тестиси, тестисите да започнат да произвеждат тестостерон и клетките да реагират правилно на тестостерона. Тогава вече формираните урогенитални гънки набъбват, срастват се и образуват скротума, а все още неоформения клитор нараства значително, за да се превърне в пенис. Правилно разбра, в един момент от твоя живот си бил момиче.

1846869

Проблемът се появява при раждането ("възможно е да се роди дете с типично женска полова анатомия и женствена външност, но с твърде голям клитор; или с типично мъжка анатомия и външност, но с необичайно малък пенис, с отвор в основата. Възможни са и всякакви междинни вариации между тези два варианта – например съвсем неразвит пенис, с ясно изразен отвор и празен скротум, или твърде голям клитор и частично срастнати срамни устни.) или в момента на пубертета – половото развитие не се случва или не протича правилно. В крайна сметка, ако проблемът се появява в периода на полово съзряване е възможно човекът цял живот да не знае, че е интерсексуален.

1846870

Основният проблем при тези хора – операциите по "нормализиране" на гиниталиите. В повечето случаи при бебетата лекарите предпочитат да сформират женски полов органи – те по лесно се оформят. Последствията обаче могат да са много тежки – както физически, така и морално.

Съществуват около 40 различни вида интерсексуалност. При синдрома на Клайнфелт, например, мъжете израстват високи, без укосмение и слаба мускулатура. Половите им органи са наред, но в организма им има голяма доза естроген.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ