Какви са различните полови принадлежности и кой какъв е?

21.01.2021, 13:00

Ето малко терминология!

   
 
Какви са различните полови принадлежности и кой какъв е?

В последно време светът започна коренно да се променя, както и хората, които живеят в него. Започна по-свободно да се говори за половете и половата идентичност и много хора излязоха смело пред света и признаха за своята "нестандартна" ориентация и полова принадлежност.

Но понякога се объркваме кой точно какъв е и за да не обидим някого и по-добре все пак да се запознаем с различните наименования и кой към кое принадлежи.

Андрогин

Човек с неутрален пол и признаци от двата пола. Андрогините включват ранния Дейвид Боуи, Брайън Молко и други.

Genderfluid

Хора, които сменят пола си според настроението си - сутрин могат да бъдат мъже, вечер да са жени. Те приличат на двуполови жени, но реално се лашкат между двата пола. Моделката Кара Делевин се нарича джендър флуид.

Интерсексуални

Интерсексуалните хора в медицинската терминология са хермафродити. Това са тези, които имат гениталии от двата пола или двойни хромозомни набори.

Queer

Това е обобщено име за човек, който не се идентифицира само като мъж или само жена. Много хора се наричат куиърс, например актьорът Езра Милър, както и звездата от "Бягство от затвора" Уентуърт Милър.

Небинарни хора

Това са хора, които не класифицират хората само в два пола, но дават свобода на себе си и околните в това отношение.

Трансджендър

Човек, чийто биологичен пол не съвпада с психологическия. Тоест, той е роден мъж, но се чувства като жена. Сред транссексуалните хора е актрисата Елън Пейдж, която реши да стане мъж, но все още няма да се оперира.

Транссексуален

Това е по същество трансджендър, който е започнал прехода с операция или хормонална терапия. Тук можем да отбележим две определения като FTM (от женски към мъжки - от жена към мъж) и MTF (от мъже до жени - от мъж на жена).

Cisgender

Човек, чийто биологичен пол е същият като неговия психологически пол. Например, жена, която се чувства като жена, е cisgender.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ