Как учтиво да отклоните покана за среща

26.04.2012, 10:40

Не е нужно да обиждате никого

   
 
Как учтиво да отклоните покана за среща

Да бъде поканен на среща от симпатично момиче и да се наложи да отклони поканата е може би едно от най-сериозните изпитания за неопитния мъж. Макар и да ви се струва, че едно простичко "Не" ще свърши чудесна работа, така много лесно можете да нараните чувствата на девойката или да я разгневите. А никой не иска да бъде мишена на женската ярост. Предлагаме ви четири начина, по които културно и тактично да откажете поканата за среща.

Откажете с комплимент

Омекотете удара на вашия отказ като вмъкнете "не"-то между приятни комплименти за дамата, която ви кани. "Поласкан съм." може да бъде встъпителната любезна част, последвана от "предполагам, че една вечеря с теб би била много приятно изживяване". А като за финал можете да измислите нещо от сорта на "Но, за съжаление, ще трябва да ти откажа", придружено с "въпреки че си страхотен човек".

Ако имате връзка

Ако се радвате на здрава връзка, разполагате с автоматичен довод да откажете поканата за среща. Отново можете да започнете с ласкателство, че с удовлствие бихте излезли с дамата, която ви кани, но да признаете, че имате приятелка. Разбира се, този подход може да ви свърши работа и без да имате връзка, освен ако девойката не ви види по-късно как флиртувате с осем жени едновременно.

Нямате време от много работа

Работа, училище, мачове или пиене – просто нямате време за срещи или за започване на нова връзка. Учтиво откажете поканата, като се оправдаете с изключително натовареното си ежедневие. "Щеше ми се да имах време за подобна среща, но в момента се занимавам с толкова много неща...". Е, препоръчваме ви да не споменавате футбола и пиенето, освен ако не държите да издразните дамата, като ясно ѝ дадете да разбере, че мачовете и бирите са далеч по-важни за вас от нейната особа.

Приятелски отказ

Това е учтив начин да откажете поканата от въпросното момиче, но само ако с нея се познавате и сте си приятели. Няма как да сработи с напълно непозната дама, с която сте се запознали преди 23 минути в бара. Но вероятно ще ви свърши работа с някоя съседка, състудентка или колежка от работата. Приятелският отказ всъщност е комбинация от отказа с комплимент и искреното ви желание да останете в добри отношения с момичето, което ви кани. "Ти си страхотен човек и в твоята компания наистина ми е много приятно, затова не искам и да си помислям, че можем да си развалим взаимоотношенията, затова предпочитам да ти откажа". Подобна реплика би била лек начин да отклоните предложението.

Източник: Made Man

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 5
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 27.04.2012 | 16:46
5 Винаги има начин да откажеш.
от Не е посочен | 27.04.2012 | 15:06
4 универсалният начин за рязане - имам приятелка! КРАЙ!
от Не е посочен | 27.04.2012 | 10:39
3 Като не искаш- не искаш :)
от Не е посочен | 27.04.2012 | 10:21
2 има хора,които не могат да отказват и сами се поставят в безумни ситуации
от Не е посочен | 27.04.2012 | 10:03
1 да бе,направо казван,че не мога и това е
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ