Как да различим любовта от пристрастяването?

03.03.2020, 17:00

Важен въпрос!

   
 
Как да различим любовта от пристрастяването?

Силните чувства към друг човек не винаги са любов. Например ситуация, в която партньорът не отговаря на твоите съобщения и ти изпадаш в истерия, че не можеш да живееш без него, предполага, че си зависим от този човек. Това е един вид пристрастяване. Всъщност съществуват 4 вида зависимости и всички те пречат на изграждането на здрави отношения.

Психологът Евгения Стрелцова разказа какви са видовете зависимости и как да ги различим от любовта. Проявите на зависимост зависят от силата на невротрансмитерите и химикалите.

Допамин

Как се проявява любовта?

Това е онзи вид любов, който ни вдъхновява. Когато видим обекта на желание, изглежда, че сме поразени от електрически ток, коленете ни треперят и сърцето ни започва да бие яростно. След 3 години производството на допамин стига до упадък, поради което казват, че любовта живее 3 години.

Как се проявява пристрастяването?

Някои хора са способни само на привързване на базата на допамин. Мъжете се превръщат в дон Жуан, който изоставя момичето веднага след получаване на внимание. Момичетата не могат да напреднат в отношения извън вълнуващия период, като през цялото време търсят ярки усещания.

Защо имаме нужда от допамин?

Този невротрансмитер действа като мотиватор. Той ни помага да станем по-добри и стимулира желанието да постигнем взаимност от любим човек. Именно поради допамина възникват зависимости (включително алкохол).

Серотонин

Как се проявява любовта?

Човек иска да заеме определено място в живота на любимия, да го зарадва и да го изненада. Той обаче не иска да прави нещо специално, за да произведе ефекта - очаква се всичко да се случи по естествен начин.

Как се проявява пристрастяването?

Пристрастените към серотонин могат да дават идават, за да изпитат удоволствие от това как впечатляват другите.

Защо е необходим серотонин?

За да се насладиш на факта, че някой се нуждае от теб.

Окситоцин

Как се проявява любовта?

Спокойни и нежни чувства. Чувствата са взаимни и партньорите се разбират без дума.

Как се проявява пристрастяването?

Тези, които искат повече окситоцин, трудно задържат дистанцията си. Те специално правят партньорите зависими от тях, прекарват повече време с тях. В същото време зависимите забравят за себе си и не се развиват.

Защо е необходим окситоцин?

Да изградим доверие и силни връзки, да станем още по-близки един до друг.

Ендорфин

Как се проявява любовта?

Желанието да прегърнеш, целунеш и да правиш секс с любим човек.

Как се проявява пристрастяването?

Понякога пристрастяването към ендорфин се развива в тенденция към мазохизъм. Затова момичетата прощават нападение и всяка друга физическа злоупотреба.

Защо е необходим окситоцин?

За да влезеш във физически контакт с партньор.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ