Как да разбереш дали имаш СПИН, без да ставаш от компютъра

03.11.2016, 14:15

Ние все пак ти препоръчваме редовните прегледи!

   
 
Как да разбереш дали имаш СПИН, без да ставаш от компютъра

Скоро се запознахме с официалната статистика за тази година. Честно да ти кажем доста се стреснахме, защото нещата изобщо не са отишли към по-добре. И за да ти стане по-ясно, цитираме официалната страница на "ПРОГРАМА КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

***

Последни данни за СПИН в България:

 Тази година са открити нови 116 българи с ХИВ–инфекция при изследвани над 173 150 лица (това, само да ти кажем, че изобщо не е много, а имаме подозрения, че числата са силно надути, за да си мислят хората, че много добре си вършат работата – наша бележка). 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирани по сексуален път. Това сочат данни на "Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването към 5 август 2016 г. От началото на тази година са открити нови 116 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната (РЕГИСТРИРАНИТЕ!!! – наша бележка) са официално 2 383 лица.

В  последните години  се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. И през тази година три четвърти от новите случаи са мъже, а една четвърт – жени. Според пътя на инфектиране 35% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 53% – при хомо/бисексуален контакт, а 11%  – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 30% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 48 лица, областите Пловдив – 15 лица, Варна – 12 лица, Враца –  5 лица, Пазарджик – 4 лица, Русе – 3 лица, Бургас, Сливени Плевен по 2 лица.

Тенденцията сочи, че над 40% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 14-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети, което говори за тяхната ефективност. Над 173 150 души са се изследвали за ХИВ през първото шестмесечие на 2016 г. в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни  заведения на страната.

Сам виждаш, че проблемът изобщо не е малък, при това цялата информация от Министерството е само по официални дани, а просто не искаме да си представяме, колко българи живеят с ХИВ и не знаят.

***

1799955

ЕТО И ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАШ:

1.

Кой си ти?

Правиш секс без презерватив с много жени! 3/4 от всички хора на Земята, страдащи от СПИН, са заразени при сексуален контакт.

Ти си гей! Ако си хомо – процентът многократно се увеличава! Ако не си – честито! Току-що напусна най-рисковата група в световен мащаб.

Ти си мъж! Ако те е домързяло да прочетеш горните данни: "В  последните години  се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените.".

Ти си наркоман! Пак по горните данни – 11% заразени при употреба на наркотици. Интересното е, че статистиката в Русия за тази година е също 11% заразени наркомани. (Дано някой не копира и поства данните в сайта.). Като цяло, ако си на хероин шансът да се заразиш никак не е малък, а за какво са ти още проблеми.

2.

Какво ти става:

Както навярно знаеш СПИН-ът не убива човека, а наема други убийци. Иначе казано – различни (често безобидни за здрав хомо сапиенс) болести убиват клетника, защото СПИН-ът е оставил организма без имунна защита.

С годините лекарите наблюдават различни тенденции. Най-странната, от които е, че при мъжете почти винаги отсъстват очевидни признаци на СПИН инфекция. При жените проявленията са доста по-забележими.

1799952

За това и именно за мъжете е създаден следният тест:

1. Често ли те тресе?

2. Имаш ли кожни проблеми – херпеси, лишеи, обриви?

3. Усещаш ли подути лимфни възли в областта на шията, слабините и подмишниците?

4. Постоянна умора, диария, липса на апетит – за теб ли се отнася?

5. Имаш ли гъбички по кожата?

6 (!!!). Един от главните показатели за СПИН инфекция е: Саркомът на Капоши!

7. Светли петна на езика и венците?

8. Безпричинна загуба на килограми?

9. Дори малките порязвания заздравяват твърде бавно?

Ако се припознаеш в 3 и повече от признаците – ние бихме се изследвали, а ако се припознаеш в "точка 6" е абсолютно задължително.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ