Историята на първия мъж с трансплантиран полов орган

01.05.2020, 09:00

Интересно!

   
 
Историята на първия мъж с трансплантиран полов орган

65-годишният Том Манинг стана първият човек в Америка и третият в света, на когото е направена трансплантация на пенис. Преди това подобни операции са били извършвани в Китай и Южна Африка, но за тях се знае много малко.

Но как се стига до там? Оказва се, че преди време върху него пада количка и това всъщност спасява живота му.

Том Манинг работи като куриер и превозва документи, когато върху него пада количка с хартия с тегло около 45 кг. Тогава пенисът се подува, а дебелото черво се размества. В продължение на два месеца Мънинг просто потиска болката с аспирин, но след това решава да посети лекар. При прегледа откриват рак на пениса. Ако не беше намерен тогава, на Мънинг са щели да му останат около шест месеца живот. Вече е късно за химиотерапия, затова пенисът трябва да бъде ампутиран.

След като се връща в съзнание след ампутацията, Манинг веднага осъзнава, че иска да му пришият нов пенис и информира лекарите за това. Излиза му късметът - именно в тази болница специалистът по пластична хирургия Къртис Сетруло и урологът-хирург Дикен Кох са на път да проведат първата трансплантация на пенис в Америка, след като повече от 3 години разработват инструкции за операцията. Затова, когато властите им дават зелена светлина и се намира донор, те предлагат операция на Манинг. По това време той живее без пенис от 4 години.

Операцията продължава 15 часа и в нея участват 13 хирурзи, а друг специалист внимателно зашива кръвоносните съдове и нервите, минаващи през фалоса. През уретрата е поставен катетър и раната е зашита. Катетърът е отстранен 3 седмици след операцията. Тогава Манинг успява да уринира в седнало положение, а след още 2 седмици той успява да го направи изправен.

Мънинг приема 40 таблетки на ден, за да може тялото му да не отхвърли новия пенис. Поради страничните ефекти той наддава тегло, паметта се влошава, а ръцете му непрекъснато треперят. С течение на времето ще бъде възможно да приема по-малко таблетки. Манинг напуска работата си и се мести при 83-годишната си майка, която върши цялата домакинска работа и се грижи за сина си, защото той не бива да се напряга.

Може ли мъж с трансплантиран пенис да прави секс?

В отделението за интензивно лечение медицински сестри на шега попитали Манинг дали разбира колко жени биха искали да спят с първия американец, на когото е бил трансплантиран пенис. Но все още сексуалната функция на Том Манинг не се е възстановила. Ерекция възниква, когато кръвта се влее в съдовете на пениса и когато кръвообращението е нормално. За момента пенисът се запазва на мястото си с помощта на мускули и тъкани, които забавят изтичането на кръв. Годините без ерекция могат да лишат тези тъкани от гъвкавост, което затруднява постигането на твърдост и поддържане.

Понякога Манинг усеща изтръпване в пениса си, подобно на това, което се появява в скован крак. Няколко пъти усеща, че пенисът му се уголемява, но нищо не се случва след това. Той пие хапчета за подобряване на кръвообращението и възстановяване на чувствителността и не губи надежда.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ