Интернет убива спермата

   
 
Интернет убива спермата

Може ли употребата на лаптоп да намали шансовете ни да имаме деца? Според едно ново изследване излиза, че може.

WiFi сигналът от лаптопа ви може да навреди на малките плувци, това показва проучване, поместено в списание "Стерилитет и потентност". Изследователите взели проби от 29 мъже и ги поставили непосредствено до преносими компютри, свързани с WiFi. След четуири часа облъчване установили, че една четвърт от сперматозоидите вече не плували, а при 9% се наблюдавало значително увреждане на ДНК материала.

За първи път се заговаря за това, че лаптопите може да ни пържат, когато в проучване на Държавния университет в Ню Йорк било доказано, че обикновен лаптоп след час работа на скута ни развива температура над 40 градуса, това означава, че и температурата на слабините ни влиза в критични граници.

Как точно ни влияе това ли? При подобно увеличение на температурата сперматозоидите се намаляват с 40%. Замислете се – да държиш горещ камък на оная си работа не може да е полезно. Мъжете трябва да сме по-внимателни, когато стане дума за много горещи вани, термофори и прекалено нагряти седалки на коли, на практика всичко, което нагрява директно чатала ни.

Но може ли да се докараме до състояние, че да започнем да стреляме с халосни патрони? Вероятно не, но все пак вижте кои други предмети могат да ни повлияят зле в това отношение.

Мобилни телефони положението е сходно като с безжичния интернет. Учените смятат, че лъчението от апаратите потенциално може да навреди на семенната течност. Турски учени събрали проби от сперматозоиди и ги подложили на едночасово GSM облъчване. Резултатите показали редица отклонения, повечето мъжки полови клетки не биха успели да достигнат яйцеклетката. Излиза, че не трябва да държим и телефоните си близо до онези зони.

Консервирана храна – не става дума за самите продукти, които купувате, а за опаковката им. В друга статия в списание "Стерилитет и потентност" се твърди, че мъжете с повече дифенол (вещество, което се съдържа в опаковките на консервираната храна) в урината имат по-некачествена сперма. Изследвани са двете групи мъже – изложени и неизложени на тези химикали. Резултатът: дифенолът намалява масата и жизнеността на малчуганите, освен това води до увеличаването на нивата на естроген (женски хормон) при мъжете, което означава, че мъжките хормони не се отделят правилно. Химикалът понижава самия брои на сперматозоидите.

Допинг – медиците са единодушни, че стероидите, освен всички други странични ефекти, увреждат хормоналния баланс на мъжете. За всички е ясно, че от тях орехчетата ни стават на стафидки. Независимо дали са на хапчета, сиропчета или инжекции стероидите и анаболите увреждат производството на семенна течност и влияят зле на потентността.

Източник: Men's Health

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ