Изневяра е, не е изневяра...

20.10.2011, 13:15

   
 
Изневяра е, не е изневяра...

Представяте ли си колко е важна изневярата, щом не една, а две от десетте божи заповеди се отнасят за нея?!

"Не прелюбодействай" гласи седмата от тях, а десетата навлиза и в детайли: "Не пожелавай жената на ближния си и не пожелавай дома на ближния си, нито нивата му, нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, (нито никакъв негов добитък), нито нещо друго, което е на ближния ти.”.

Като загърбим факта, че според последната божия повеля жената, робът, домът, нивата, робинята, волът и всякакъв друг добитък на ближния ти, са поставени на едно равнище, то става много ясно, че е грях мъжът да поиска жена, която вече е обвързана. А за жената нищо не се казва, както често отбелязват дамите, къде на шега, къде наистина.

С божите заповеди е лесно. Да ги намериш имам предвид, да ги цитираш, не да ги спазваш. Ако обаче се опиташ да намериш точно обосновано определение на това какво е изневяра, рискуваш да се докараш до нервни изблици и удряне на главата си в стената, защото току виж си установил, че си изневерил, пък не си разбрал.

Аз си го обяснявам не с нашето невежество по отношение на този термин - "изневяра" (и тук е мястото да вметна, че изобщо не е уместно да се поставя като късмет в новогодишната баница), а по-скоро с желанието си да оправдаем мислите и постъпките си пред човека, с когото имаме връзка, пред приятелите си, пред съвестта си или това, което е останало от нея.

В най-общи линии, изневярата е нарушаване на моногамността в една връзка. Обаче дали нарушаваш тази моногамност като имаш сексуални фантазии с други хора? Психолози в редица изследвания казват "Не!". Това даже било здравословно и добавяло еротика към секса. Дали изневеряваш като целуваш други хора? Зависи. Всичко е относително. Ако са от същия пол - май не, ако са от противоположния – най-вероятно да.

Изневяра ли е мастурбацията? Психолози и сексолози пак казват "Не!". Това било съвсем нормално, дори жените изпитвали по-силно желание да мастурбират, когато по-често правят секс с партньора си (или с някой партньор). Дали е изневяра виртуалната свалка? Когато си чатиш с разни хора, изпращаш им снимки, те ти изпращат снимки и си казвате колко много се кефите един на друг? Изневяра ли ако, докато най-безобидно си ходите по улицата, погледът ви спре върху някой младеж или дама, съответно, и се почувствате силно привлечени от него/нея?

Никой не дава отговор на подобни въпроси. За едни изневярата е да правиш секс с друг човек, различен от този, с който си обвързан, за друг е самото желание да го направиш, за перничаните, според един виц, който четох, е друг мъж да бие жена ти.

Дали физическа или душевна, всяка изневяра наранява човека, на когото сте изневерили, не толкова заради самото действие – поглед, желание, чат в skype до сутринта, целуване като тийнейджъри по паркове и градинки или секс, а оставянето у него на чувството, че е излъган и предаден. И ако някога, ей така, се запитате дали сте изневерил на някого, не ровете в спомените си, в речници и в интернет. Вероятно ако сте го почувствали като изневяра, значи е. А защо? Това е съвсем отделен въпрос.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 2
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 29.10.2011 | 07:08
2 Що за глупост? Психолозите са си учени хора, и си имат понятие от философията на Платон! Недейте така моля!
от Не е посочен | 20.10.2011 | 17:37
1 Попитали един мъдрец: - Какво е почтена жена? Мъдрецът казал: - Това е жена , която има един мъж и един любовник. - Това не е ли лека жена? - Леката жена има един мъж и много любовници. - Това не е ли пропаднала жена? - Пропадналата жена няма нито мъж, нито любовник. - Това не е ли самотна жена? - Самотната жена има само един мъж
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ