12 звучни факта за целувките

10.02.2015, 19:08

После ще ви изпитваме

   
 
12 звучни факта за целувките

Целуваме гаджетата си, домашните си животни, понякога целуваме нещо супер ценно, за което сме смятали, че е изгубено. Целуваме вещи за късмет, целуваме свещената фланелка. Но знаем ли подробности за целувката? Едва ли. Време е да се образоваме и в тази сфера, защото е полезно, а и с поне един от следващите факти със сигурност ще успеем да забиваме мацки.

1. Повечето хора помнят първата си целувка по-ясно, отколкото първия си секс

2. Никой не знае точно защо се целуваме

Замисляли ли сте се защо е толкова популярно да се целуваме? Най-разпространеното схващане е, че по този начин хората си обменят биологична информация за това дали биха били качествен партньор.

3. Може да ви спаси живота

През 80-те години изследване поражда сериозни дебати, след като съобщава, че мъжете, които целуват жените си преди излизане, живеят по-дълго и са въвлечени в по-малко автомобилни катастрофи.

4. Не навсякъде хората обичат да се целуват

На места в Азия, Африка и Южна Америка хората изобщо не се целуват. На някои места целувките дори са официално забранени от закона.

5. Някои хора се ужасяват от целуването

Всеки е бил нервен преди първата целувка, но има хора, които цял живот не могат да преодолеят това чувство. Хроничният страх от целуване се нарича филемафобия.

6. Целувките са здравословни

Освен че подобряват настроението ни, много изследвания са доказали, че целувките влияят добре на здравословното ни състояние. Разменянето на бактерии посредством целуване поддържа имунната ни система. Допълнителното слюноотделяне пък "измива" опасните бактерии в устите ни.

7. Двама от трима души звъртат главите си надясно, когато се целуват

8. Тези двамата могат да ви надцелуват

1471390

Това са Екачай и Лаксана Тиаранарт от Тайланд. През 2013 г. двамата постигат световен рекорд за най-дълга целувка, след като се целуват в продължение на 58 часа, 35 минути и 58 секунди.

9. Целувките са фитнес за лицето

Въпреки че целувките ангажират основно мускулите на устата ви, всъщност в процеса се включват 146 различни мускула.

10. Притежаваме специални неврони, които ни помагат да целуваме на тъмно

11. Всичко е въпрос на химия

Целувките изпращат същите сигнали до мозъка, като при тренировка или взимане на наркотици. Сърцето започва да бие по-учестено, а дишането става дълбоко и неравномерно.

12. Целуването намалява стреса и ни кара да се чувстваме в безопасност

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ