По-успешни ли са лошите момчета?

23.01.2021, 10:00

Ние сме си добрички...

   
 
По-успешни ли са лошите момчета?

Всеки човек има тъмни и светли черти на личността. Тъмни наричаме по-егоистичните - например склонност към манипулация и лъжа, а светли - алтруистични, например, толерантност към другите и способност за съпричастност. Изглежда, че лошите получават всички екстри в живота: много пари, успех, слава и партита. Дори учените са го открили. Ето какво казва науката за връзката между личните качества и успеха!

"Лошите момчета" са по-успешни от добрите момчета. Това се доказва от изследванията на учените и на пръв поглед е съвсем очевидно, тъй като способността да жертват другите заради собствените си интереси може да доведе до успех доста бързо. Но защо само момчетата? Факт е, че според изследванията тъмните личностни черти са много по-присъщи на мъжете, отколкото на жените. Момичетата имат високо средно ниво на толерантност и съпричастност.

Значи, за да успееш трябва да бъдеш лош?

В краткосрочен план да. Но в дългосрочен план лошите, дори и най-харизматичните, често се провалят - точно както в холивудските филми. Факт е, че хората са социални същества, а тези, които не знаят как да работят в екип, бързо се елиминират от обществото. Манипулаторите и лъжците буквално копаят гроба на кариерата и социалния си живот. Добрите хора по-трудно постигат успех, но показват по-добри резултати както в работата, така и в личния си живот. Но лошите момчета, като правило, са недоволни от живота си и имат ниско самочувствие.

Но това значи ли, че повечето хора са лоши?

Всъщност има много повече добри хора, отколкото лоши хора. Според последните експерименти на учени около 50% от хората избират да бъдат мили, а не егоисти. И това не означава, че всички останали са "лоши". Защото има и трета категория - тези, които са по малко от двете в различни ситуации. А тези хора са около 40%. Оказва се, че има много повече добри и мили хора от всички останали. Но дори това не са постоянни стойности, защото възгледите могат да се променят с течение на времето и са силно зависими от личния избор. Така че човечеството все още има шанс.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ