Финансов авариен фонд - за какво ни е нужен, как да го създадем

07.03.2024, 16:30

Kак да създадете авариен фонд, за какво да го ползвате и какво да правите в случай, че аварийният фонд е празен, а имате спешна нужда от пари

   
 
Финансов авариен фонд - за какво ни е нужен, как да го създадем

Все по-често се говори за т.нар финансов авариен фонд. Това е спестена сума пари, към която посягаме само и единствено в случай на непредвидени разходи, обясняват от Easy Credit.

В следващите редове ще разкажем повече за това как да създадете авариен фонд, за какво да го ползвате и какво да правите в случай, че аварийният фонд е празен, а имате спешна нужда от пари.

Правилото за 10-те процента

Авариен фонд се натрупва постепенно, ако разчитате само на заплатата си. Отворете си втора сметка, в която автоматично да се превеждат по 10% от заплатата ви всеки месец, един ден след пристигането на средствата, препоръчват от Easy Credit. Така ще спазвате първото правило на финансовата свобода - да плащате първо на себе си и ще натрупате в рамките на няколко месеца авариен фонд в рамките на 1000 лв.

Какво да правите, ако ви потрябват спешно пари

Логичен е въпросът какво да правите, ако сте още в началото на събирането на авариен фонд или току що сте го използвали за нещо и отново ви потрябват спешно пари. В такива случаи можете да изтеглите бърз кредит без доказване на доходите. Ще получите парите в рамките на същия ден и ще решите финансовия си проблем.

В следващите месеци продължавайте да отделяте 10% за запълване на аварийния фонд, а вноската за кредит без доказване на доходи отделяйте от останалите 90%. Така паралелно ще изплащате заема и ще трупате пари.

Кога да използвате аварийния фонд

За да решите дали да похарчите парите от аварийния фонд за нещо, то трябва да отговаря на следните характеристики:

Да е неочакван разход

Наистина неочакван. Обикновено такива са повредите у дома на уредите, авариите на водопровода или спуканата гума на колата.

Да е спешно

Може ли да почакате до заплата, за да подновите уреда? Ако да, почакайте, вместо да харчите трудно събраните си пари. Ако не може да почака, преценете дали да не изтеглите бърз кредит и да изплащате по малко след това, вместо да изхарчите спестяванията си.

Да е необходимо

Това, че нещо е на оферта, която скоро ще изтече, не значи, че случаят е спешен. Ако отдавна си мечтаете за него и наистина много искате да го имате, доставете си удоволствие като си го купите с пари от кредит без доказване на доходите, а аварийният фонд запазете за случаи като лечение, ремонт на колата или нужда от нова печка.

Нека накрая да обобщим:

  • Авариен фонд е сума пари, която харчите в спешни случаи

  • Спешни случаи обикновено са онези, за които не сме предвидили пари и които не могат да се покрият от кредит без доказване на доходите[MZ1] , например нужда от лечение.

  • За да имате авариен фонд, отделяйте по 10% от доходите си. Ако имате да изплащате бърз кредит, вноските за него да са от останалите 90% от доходите.

 

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата статия е представена от "Изи Асет Мениджмънт" АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ