Султански гараж за милиони

08.08.2011, 14:42

   
 
Султански гараж за милиони

Дълги години знаменитата автомобилна колекция на султана на Бруней бе скрита от погледите на света, но съвсем наскоро 21 от тези "перли" се появиха на бял свят в списъка с коли за продан на елитната онлайн автокъща JamesList (бел. авт. няколко часа, след като бяха обявени за продан на територията на Бруней, локацията на автомобилите бе сменена на Нова Зеландия).

Никъде не е споменат кой е настоящия собственик на колите, нито какъв е техния произход и само някои от тях имат обявена цена. Известно е единствено, че тези свръхавтомобили се намират на остров Индонезия.

Въпреки че в колекцията могат да се видят невероятно редки и дори уникални автомобили като Ferrari Enzo от 2004 г., Jaguar XJ220, BMW Nazca V12 и Lamborghini Cizeta V16, голяма част от тях са абсолютно неизползвани. Всяка една от тези коли с лекота хваща окото и на най-изтънчения колекционер, но малцина биха си позволили да инвестират в подобна покупка - причината е, че нито един от елементите в тази престижна колекция не е поддържан достатъчно добре, за да представлява разумна покупка.

Самият факт, че километражните броячи на колите показват стойности близки до нулата, сочи, че е много вероятно двигателите и окачването на тези иначе супер-автомобили да са потънали в ръжда и вече да са пред разпад.

През март тази година дилърът на екзотични автомобили Майкъл Шийън (Michael Sheehan) разказа пред Sports Car Market за огромният гараж на султанската фамилия в Бруней и по-конкретно за хилядите автомобили собственост на принц Джефри - третият брат на султана и министър на финансите в страната до 1997г.

Джефри - кралска особа с афинитет към по-изтънчените неща в живота, успява да придобие близо 15 милиарда щатски долара докато е на министърския пост. Това му позволява да поддържа пет съпруги, 17 деца и харем от 40 момичета, които да го разтушават. Собственост на принца е и 180-футовата (бел. авт. почти 55-метрова) яхта, която носи звучното наименование "Tits" или казано на чист български - "Цици".

През 2008г. Шийън посещава Бруней по покана да представител на принц Джефри, за да огледа и закупи част от автомобилите в колекцията на благородника. За ужас на ценителя на автомобили в островната държава той открива една своеобразна гробница, в която "почиват" едни от най-знатните екземпляри в историята на автомобилната индустрия.

Според Шийън в огромните гаражни помещения на принца били паркирани над 2500 автомобила, от които едва 200 или 300 с реална пазарна стойност и възможност за експлоатация. Всички останали коли Rolls Royce, Mercedes, Ferrari, BMW и т.н. повечето правени по поръчка били станали жертви на жегата и влагата в Бруней. Мухълът, ръждата и корозията властвали над автомобилите на принца.

Шийън се връща в САЩ с празни ръце и със сърце изпълнено с мъка, но дава на света един по-реален поглед върху "феноменалната" колекция от супер-коли на султанското семейство на Бруней. Макар да изглеждат доста по-запазени колите в JamesList едва ли са успели да избегнат съдбата на возилата от разказа на американския брокер.

Сега от автопарк с хиляди автомобили от Бруней могат да се измъкнат едва двайсетина, но само при условие, че се намери купувач, готов да инвестира в почти цялостната реконструкция на едно или повече иначе изключително скъпи возила.

Манията за величие или колекционерската страст е причината няколкостотин Ferrari-та, още толкова продукти на Mercedes, Bentley, Rolls Royce и Lamborghini, да потънат в забвение в непристъпни халета в Бруней, няма как да определим, но, че тези коли гният, като трупове в общ гроб, е факт, способен да разплаче и най-коравосърдечния ценител на луксозни автомобили.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ