Стив Джобс: прецизен до последния акорд

25.08.2011, 11:30

   
 
Стив Джобс: прецизен до последния акорд

Единственото изненадващо нещо във факта, че Стив Джобс подаде оставка като изпълнителен директор на Apple бе времето. Защо точно сега? През последните няколко месеца от технологичния гигант на няколко пъти намекнаха, че този момент е близо. Но дали оставката на Джобс е изцяло продиктувана от недоброто му здравословно състояние или просто точно сега е перфектният момент за този колосален преход в Apple.

Под "сега" нямаме предвид точния момент, в който бе разпратено блудкавото съобщение до медиите, което оповести събитието; всички знаем, че лошите новини винаги ги стискат и крият докато не опре ножа до кокала. Разглеждаме "сега" в по-широкият контекст на бъдещето на Apple като компания. Ако "ябълката" иска не само да оцелее, но и да просперира без Джобс, то той нямаше как да напусне кораба по-рано, като в същото време нямаше за къде да чака повече.

В момента Apple е по-силна от когато и да било до сега в цялата си история. Преди месец компанията обяви рекордни приходи за тримесечие. Впечатляващото е, че това се случва за период, в който на пазара не бе пуснат нито един нов продукт. Освен това през тези три месеца нито в САЩ нито където и да било по света имаше голям празник от рода на Коледа, който да даде небивал тласък на продажбите. Същият този период се оказа ужасно тежък за едни от основните конкуренти на "ябълката" - Dell и HP. В един момент от този връх в развитието на Apple компанията дори бе "най-скъпата" в света. Просто невероятно.

А какво ни чака след месец? Новият iPhone ще се появи на бял свят и то за трите най-големи мобилни оператори в САЩ. Освен това, се очаква това да не е просто поредната луксозна джаджа от серията, а до крайния потребител да стигне iPhone, който всеки може да се позволи - телефон за масите. Това ще трансформира Apple от производител на лъскави играчи за юпита в компания, която предлага стойностни продукти на обикновения потребител.

Това е ситуацията, в която се намира Apple в момента - между два колосални пазарни подвига. Ако бяха изчакали малко повече с новината за iPhone 5, всичко около телефона щеше да потъне в мъглата от новини и коментари за оставката на Стив Джобс. А в момента новият CEO на компанията - Тим Кук има времето и възможността след месец да застане пред хората като самостоятелен лидер на Apple. Личността на Кук ще бъде осветена от появата и предречения успех на iPhone 5, вместо да бъде засенчена от сянката на Джобс. За всички ще изглежда, че компанията е в добри ръце, защото най-вероятно това ще е така.

Това, което обикновеният потребител лесно забравя, е че цикълът на производство в компании от равнището на Apple е изключително продължителен. Новият iPhone е готов от месеци, а най-вероятно същото важи и за iPad 3. Със сигурност в момента вече се работи и по плановете за iPhone 6. Всеки един от тези продукти носи щипка от гения на Джобс. Дори устройства, които още са далеч на хоризонта, като следващите серии MacBook - с удивително тънки корпуси, флаш памет и без оптично устройство, гъмжилото от приложения за AppleTV, дори тези неща ще носят подписа на Стив Джобс. И това е така, защото все пак той остава в компанията като председател на борда на директорите. Той все още е в играта.

И да, напълно възможно е оставката на Стив Джобс да е изцяло продиктувана от неговото здравословно състояние, което се е влошило до толкова, че той няма друг избор. Но ние определено се надяваме това да не е така. И определено не мислим, че е така, защото този ход изглежда толкова добре пресметнат, че просто няма как да де случайност. Джобс напуска кораба в най-подходящия възможен момент - точно сега, а до колкото го познаваме, той няма да остави подобно решение на случайността.

Източник: Gizmodo

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 25.08.2011 | 13:07
1 Стив Джобс е лицето на Apple. Компанията няма да е същата без него.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ