Необичайни начини, по които бедността влияе на живота ни

03.05.2021, 13:00

Не е лесно!

   
 
Необичайни начини, по които бедността влияе на живота ни

Казват, че парите не могат да ни купят щастие, но колкото и да не ни се иска да го приемем - без парите сме за никъде. За съжаление безпаричието влияе негативно на живота ни по всевъзможни начини.

Как бедността влияе върху обучението? Смята се, че безплатното образование предоставя на хората с различни доходи равни възможности. Всъщност това не е съвсем така:

• Когато децата от семейства с ниски доходи се нуждаят от нещо за училище, като учебни материали, понякога дори не питат родителите си за това. Те знаят, че пари за такива неща просто няма.

• Някои ученици стават жертви на тормоз, защото нямат обичайните неща в социалния си кръг. Това ги затруднява да се концентрират върху обучението си.

Как бедността влияе на външния вид? Чрез експеримент учените са установили, че бедните хора могат да бъдат разграничени по изражението на лицето си. Факт е, че формирането на мимически бръчки и черти на лицето се влияе от настроението, в което се намираме през по-голямата част от живота си. Ясно е, че богатите също имат свои собствени проблеми, но стресът от липсата на финанси може да се отрази на лицето.

Как бедността влияе на психологическото състояние? Многобройни изследвания стигат до заключението, че психичните разстройства, особено депресията, са по-чести при хора с ниски доходи. Ако безработицата се повиши в дадена държава, нивото на депресия също се повишава.

Как бедността влияе върху личността? Психолозите казват, че хората с ниски доходи са по-съпричастни към другите и са по-склонни да споделят с тях. За разлика от тях заможните хора в обществото са склонни да обвиняват тези, които печелят по-малко. Те обвиняват бедните, че не са постигнали същия напредък.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ