Най-скъпият мол в света не е български  10 Виж всички снимки

13.10.2011, 16:14

   
 

В началото беше Mall of Sofia.

Всички тийнейджъри и шопинг маниаци задръстиха входовете на сградата, която дори не подозираше какво бъдеще я очаква с конкуренти чак от Германия. След това се появи City Center Sofia, а с настаняването на Serdika Center и на The Mall в столицата "у моло" стана не само неразделна част от речта на гражданите, но и начин на живот.

Експанзията на Мол-ското ежедневие достигна Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и други по-големи градове, като всяка една такава величествена сграда се превърна в скривалище от лошата криза. Заради нея продължават да се изграждат още и още и с все по-големи размери и с все по-интересна концепция и примамки за душата. Дори се появи българска кинопродукция, чийто сюжет се развива изцяло около Мола.

Да... Явно всички са достигнали до извода каква сила се крие зад тези три букви, а на английски са дори с една повече. Но не това е причината моловете в чужбина да бъдат по-мащабни. Причината е, че там, извън границите ни, не само големите компании имат пари, но и гражданите също. Затова не ме изненадва фактът, че най-скъпият мол в света е отворил врати не къде да е, а в Дубай.

Преди две години светът се сдоби с чудо, каквото само човешка ръка можеше да сътвори – мол, който заема площ от 145 000 кв.м. Не знаем дали през 2009 г. Nael & Bin Harmal оправдаха инвестицията си от 2.7 милиарда долара, но факт е, че Bawadi Mall все още е най-скъпият на планетата.

За нас това не е от значение, защото ние си имаме достатъчно молове, а конкурент като Bawadi Mall би обогатил новия ни лайфстайл само с фамилен център за забавления с площ от 10 000 кв.м., ски селище, зала, посветена на арабското наследство и две допълнителни сгради (мини молове), които като структура и идея отговарят на традиционните арабски пазари или Souq. А на нас за какво са ни такива неща?

Докато си имаме 12345 магазина (почти еднакви във всеки мол), етаж за хранене и забавления, Carrefour и голям паркинг (на няколко места в града), в България животът ще си е хубав и без да сме "опитали" от новата арабска сензация. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 16.01.2012 | 14:50
1 то оставаше и да е български
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ