Най-опасните професии на света

21.03.2015, 14:33

Струва ли си?

   
 
Най-опасните професии на света

Ако човек обича работата си, то той най-вероятно е щастлив, защото личните му желания и професионалните му задължения ще вървят ръка за ръка. Представете си обаче, че работата ви е опасна, доста опасна. Опитайте се да си представите, че всеки ден вие се излагате на съвсем реален риск за живота и здравето си, но въпреки това сте на работното си място и вършите онова, за което ви се плаща. Трудно е, нали? Е, има хора, на които не им се налага да си представят каквото и да е, защото работят най-опасните професии на света. Ето кои са те.

1. Подводен заварчик

Опасностите в работата на подводните заварчици дебнат ежедневно. Сред тях са експлозии, декомпресии и какво ли още не. Годишно умират средно по 30 подводни заварчици.

2. Ловци на раци

Само през 2007 г. умират 128 ловци на раци от Аляска. 80% от фаталните случаи в тази професия са резултат от хипотермия или изпадане от борда и удавяне. Освен това тежката техника около тях често ги наранява и им причинява сериозни травми.

3. Дървосекачи

Дървосекачите са едни от най-застрашените работяги. При тях шансът да умрат по време на работа е около 30 пъти по-голям от този при другите професии. Огромната част от фаталните случаи са свързани с грешки по време на работа и дървета, паднали върху работниците.

4. Производители на микрочипове

Компютърните чипове се произвеждат с помощта на много опасни химикали, в това число и арсеник. И въпреки че чиповете не са смъртоносни веднага, те застрашават дългосрочно здравето на хората, които ги правят. Някои от здравните проблеми, които могат да се появяват, са родилни дефекти, рак и респираторни заболявания.

5. Пилоти на самолети, летящи над селскостопански и горски райони

В сравнение с пилотите на пътническите самолети, тези, управляващи машини над горски и селскостопански региони, са в много по-голяма опасност.

6. Ездачи на бикове

Основно в САЩ язденето на бикове набира популярност през 90-те години. Хората са привлечени от възможността да спечелят много пари от няколкосекундна езда. Да, но сами се сещате на какви опасности са подложени тези смелчаци всеки път, когато се качат върху разяреното животно. Не сме сигурни, че фрактурите и всички травми, които могат да получат, си струват парите, които дори не са сигурни.

7. Строителни работници

Въпреки че за тази професия са предвидени и въведени множество предпазни мерки, които са задължителни, работата на строителните работници продължава да е една от най-опасните. Освен височината, която винаги е опасна, тези професионалисти са застрашени от травми от тежките машини около тях, както и от некачествено строителство.

8. Работници на нефтени платформи

Разпалване на огньове и експлозии са основна част от опасностите, дебнещи работниците на нефтените платформи.

9. Проститутки

От една страна професията им на много места е нелегална и реално я практикуват извън закона. По-опасни са обаче болестите, с които могат да се заразят, изнасилванията, побоят и дори убийствата, които се случват твърде често.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ