Можеш ли да си купиш парцел на Луната?

15.07.2020, 17:00

Я да видим!

   
 
Можеш ли да си купиш парцел на Луната?

Луната не принадлежи на никого. 67-ият космически договор (вид космическа конституция) забранява на държавите да присвояват Луната или други небесни обекти. През 1979 г. 13 държави подписват споразумението, в което се посочва, че Луната е общо наследство на човечеството и нейната повърхност не може да бъде собственост на никоя държава, компания или индивид. Така че да си купиш парцел на Луната в случай на апокалипсис не работи. Въпреки че САЩ, Китай и Русия не са подписали това споразумение, така че има някаква вратичка.

Можеш обаче да използваш ресурсите на небесните тела. Такъв закон бе приет преди няколко години в САЩ и Люксембург. Всеки гражданин може да извлича минерали върху небесно тяло (астероид или сателит) и да ги продава за своя полза. Ей сега отиваме на някой астероид да копаем...

2237615

Малки държави като Португалия, Парагвай и Люксембург отвориха собствени космически агенции през последните 10 години. Постепенно те планират да завладеят космоса и сега започват да работят с частни компании, за да улеснят целия процес. Ако преди космическите лидери винаги са били САЩ, Русия, Китай и Япония, то в близко бъдеще всичко може да се промени. От една страна, това се дължи на факта, че изстрелването на ракети и сателити в космоса стана много по-евтино - сега малките страни могат да си го позволят. От друга страна, космическото проучване се превърна в доходоносен бизнес: космическият туризъм и добивът на суровини за астероиди се появяват, така че дори малките държави не искат да се лишават от такава възможност.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ